Zapečené brambory s cottage, zeleninou a tofu
Tyhle zapečené brambory jsou skvělé jako hlavní jídlo, nebo jako příloha k masu. Dříve jsem zapečené brambory dělala zásadně se smetanou. Hezky pořádně tučnou, aby v ní brambory plavaly a navrch pořádnou vrstvu sýra :). Což o to, chuťově to nebylo špatné, ale výživová hodnota nic moc a jídlo mě na půl dne odrovnalo. Tak jsem to zkusila jinak, trochu odlehčeně a nejen, že kombinace je to naprosto úžasná, ale taky ti pak není po jídle těžko.
Co na to budeš potřebovat:
- Cca 5 velkých brambor
- 1 tofu (marinované, nebo bazalkové od Sunfoodu)
- 1 žlutá paprika
- 1,5 balení cottage ve smetaně (výborný má Blaník)
- 2 červené cibule
- 1 cuketa
- velké rajče
- 3 stroužky česneku
- hrst parmoše
- nálož koření – sladká paprika, chilli, oregáno, česnek, tymián, rozmarýn, kmín (vše po půl lžičce), špetička muškátového oříšku
- pár lístků bazalky
Postup:
Brambory, papriku, cuketu, cibuli a česnek jsem nakrájela na kostky a dala i s kořením a trochou oliváče do pekáčku. Směs jsem přikryla olobalem a dala péct na 200 stupňů na 20 minut. Poté jsem směs odkryla, přihodila zbylé ingredience – rajče, cottage, parmoš a už odkryté pekla 20 minut na 180 stupňů. Ke konci jsem ještě cca na 5 minutek zapla gril, aby sýr zezlátnul.
Doba vaření: 1 hodina Porcí: 4-5
- Tip: místo tofu použij na kostky nakrájené kuře, nebo jiné maso. Případně brambory udělej jen se zeleninou třeba k pečenému masu jako přílohu.