Panenka s houbovou omáčkou
Mám strašně ráda houbaření, kterému jsem teda přišla na chuť poměrně nedávno. Od tý doby mi přijde, že nic neroste. Většinou teda sbírám v okolí prahy/středočeskýho kraje a tak jsem šumavské žně ještě nezažila. O to větší to byl boj tuhle omáčku uvařit. Chtěla jsem jí prostě z vlastnoručně nasbíraných hub. Bohužel jsme se na houby vypravili až začátkem října, kdy už byla docela slušná zima, alespoň po ránu. No, radši bych tam zmrzla, než odejít z lesa bez alespoň trošky hub na omáčku, protože houby nebyly… Vůbec. Nakonec se podařilo aspoň trochu hub najít, převážně bedly. S hříbkama zas bude omáčka ještě o něčem jiném, ty se však tentokrát nepoštěstily. Občas je kouzlo navařit poklady z mála 🙂 Každopádně už se zas těším na další houbové žně, jelikož mám v zásobě ještě pár houbových receptů!
V tomhle receptu jsem sice maso neměla, dala jsem si jen verzi s těstovinama, ale mému masožravci jsem k tomu upekla vepřovou panenku.
Co na to budeš potřebovat:
- houby
- plátek másla
- cca 100ml suchého bílého vína
- cca 100ml vývaru
- 1 cibule
- 1-2 stroužky česneku
- 250ml smetany 33%
- petrželka
- muškátový oříšek
- tymián
- panenka
Postup:
Začínám orestováním cibulky s česnekem na másle dozlatova. Na cibulku přidám houby a zvolna je orestuju cca 2 minutky. Pak je zaleju suchým bílím vínem, které nechám cca minutku vyvařit. A na řadu přichází vývar. Až se tekutina trochu zredukuje, cca na půlku, přidávám smetanu a provařím do zhoustnutí. Je opravdu potřeba dát tučnou smetanu, jinak ti místo omáčky vznikne jen obarvená voda. Omáčku provařím a dochucuju špetkou muškátovýho oříšku, tymiánem a petrželkou.
Panenku jsem se tentokrát rozhodla péct v celku. Napřed jsem si jí osolila, opepřila a na rozpálené pánvi ze všech stran orestovala. Stačí tak minutka z každé strany na zatáhnutí. Následně jsem jí přendala do alobalu a dala do trouby na 8-10 minut na 180 stupňů na horkovzduch. Záleží na velikosti masa. Pokud máš pořádnej flák, bude potřebovat ještě dýl. Po vyndání jsem jí nechala ještě pár minutek před krájením odpočívat.
TIP: omáčku můžeš dohladka rozmixovat