0 0 votes
Article Rating

Tvarohovo ovesné lívanečky s jahodovým přelivem

Miluju mlsání bez výčitek. Chuťově jsou tyhle lívance srovnatelné s klasickými kynutými, jsou však o dost lehčí, méně kalorické a hlavně díky tvarohu obsahují spoustu bílkovin.

 

Co na to budeš potřebovat:

  • hrnek a půl rozmixovaných ovesných vloček
  • 2 vaničky tučného tvarohu (1,5 do těsta, 0,5 do šlehačky)
  • trochu kefíru, pokud by bylo těsto příliš husté (mléka)
  • lžíce třtinového (vanilkového) cukru nebo medu
  • 2 vejce
  • 1 zralý banán
  • půl lžičky kypřícího prášku
  • smetana ke šlehání 33%
  • mandle
  • (javorový sirup)
  • na rozvar
  • jahody
  • lžíce medu
  • (panák brandy)

Postup:

  1. Na lívance: ovesné vločky rozmixuji co nejjemněji. Přidám k nim rozmačkaný banán, tvaroh, kefír, cukr a vejce. Těsto důkladně rozšlehám. Kefír přidávám až nakonec, podle hustoty těsta.
  2. V druhé misce si vyšlehám bílky se špetkou soli. Bílky pak opatrně vmíchám do zbytku těsta a přidám kypřící prášek. Těsto by mělo být spíše hustší konzistence.
  3. Na pánvi potřené olejem smažím malé lívanečky.
  4. Na rozvar: mezitím si ještě udělám jahodový rozvar z čerstvých nebo mražených jahod. Ten udělám tak, že dám jahody do rendlíku, trochu je podleji vodou, nebo trochou brandy a dusím je do jahodového pyré. Osladím lžící medu.
  5. Upečené lívanečky polévám připraveným jahodovým rozvarem, zdobím čerstvými jahodami, mandlemi, javorovým sirupem a navrch přidám šlehačku vyšlehanou se zbylou půl vaničkou tvarohu. To znamená, že napřed vyšlehám klasicky šlehačku do tuha (pomáhám si ztužovačem), smíchám s tvarohem a opatrně prošlehám dohromady na nízké otáčky.

Doba vaření: 30 minut   

Porcí: cca 4

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x