Tagliatelle s lososem
Tomuto receptu byla inspirací návštěva Colosea. Vždycky jsem si tam dávala jako největší lososožrout tagliatelle se smetanovou omáčkou a lososem. Jednou jsme tam však šli v letních měsících na véču a místo smetanových těstovin měli takovou lehčí verzi s bílím vínem, cherry rajčaty a petrželkou. Byla jsem zklamaná, že nemají moje oblíbené těstoviny a zvolila jsem tedy tuto lehčí verzi. A dokonce je možná snad ještě lepší ,). A tak jsem se jí hned pokusila napodobit a ještě vylepšit o opečenou strouhanku. Tady je recept ,)
Co na to budeš potřebovat?
- cca 300g lososa
- 400g těstovin (na tohle jsou nejlepší ty chlazené!)
- dvojku suchého bílého vína
- velká hrst cherry rajčat
- cca 200g strouhanky
- máslo – hodně másla 🙂
- citron
- petrželka (bazalka)
Postup:
Napřed jsem si na másle osmažila strouhanku dozlatova. Másla klidně dej z počátku míň a pak přidávej tak, aby byla strouhanka hezky nasáklá a dobře se opekla. Trvá to cca 10 minut. A dám stranou.
Lososa nakrájím na kousky a hodím na minutku zprudka osmahnout na másle, případně i na troše oleje, aby se máslo nepřipálilo. Vyndám ho z pánve a do výpeku přidám rajčátka a orestuju (pokud se vejdou na pánev i s lososem, restuju najednou). Zaleju vínem a nechám cca minutku povařit. Na závěr přidám kus másla a pak už jen přihodím těstoviny s trochou vody, ve které se vařily a promíchám. Pak už zbývá jen přidat orestovaného lososa, petrželku, zakápnout citrónem a celé to posypat tou famózní osmaženou strouhankou.
Omáčky by mělo být tak akorát, aby těstoviny nebyly suché. Případně je možné je ještě polít rozpuštěným máslem.
Doba Přípravy:cca 20 minut Porce: cca 4
- Co se může pokazit? Strouhanka se ke konci restuje hodně rychle a je snadné jí spálit. Je proto potřeba jí pořád míchat.