Steak s pepřovou omáčkou
Ano, občas si troufnu i na pořádnou flákotu masa. Tedy pouze na její vaření, nikoliv jezení. Myslím, že pro sebe jsem zrovna dělala tofu a pepřovku zvlášť a jelikož miluju pálivá jídla, tak jsem byla spokojená. A že ten nákladanej pepř opravdu palí jako čert pokud se to s ním přežene.
Co na to budeš potřebovat:
- maso na steak
- trochu zeleninového vývaru
- panáka whiskey
- cca 100ml smetany 33%
- 1-2 lžíce zeleného nakládaného pepře
- brambory
Postup:
Jako přílohu jsem zvolila pečené brambory. Ty jsem pokrájela na měsíčky a okořenila sladkou mletou paprikou, sušeným česnekem, petrželkou, solí a pepřem. Peču asi 50 minut na horkovzduch na 200 stupňů. Občas brambory v troubě trochu promíchám.
Maso si vyndám z lednice tak půl hoďky předtím, než ho hodím na pánev. Jakmile se mi začínají dopékat brambory, jdu na maso. Maso osolím, opepřím čerstvě mletým čtyřbarevným pepřem a položím ho na rozpálenou pánev s trochou oleje. Cca půl minutky ho přidržuju, aby se nezkroutilo a opékám ho z každé strany tak 2-3 minutky dle výšky steaku. Po obrácení přidám plátek másla a maso „oglazuju“ výpekem. Hotový steak zabalím do alobalu a nechám odpočívat, než udělám omajdu.
Do výpeku z masa (pokud zbyla větší vrstva oleje, tak sleju) přihodím nakládaný pepř a minutku restuju. Pár kuliček trochu podrtím, aby se aroma opravdu dobře uvolnilo. Pak, již mimo plotýnku, pokud nechceš flambovat, opatrně přileju panáka whiskey a nechám ho chviličku vyvařit. Teď přichází na řadu trocha vývaru. Vývar zredukuju a následuje poslední krok – smetana. Tu už stačí jenom přivést k varu, podle chuti omáčku dosolit, dopepřit a je hotovo.
Doba vaření: 1 hodina Porcí: …
TIP: omajda bude výborná ke grilování a ke všem druhům masa
Co se může pokazit: s pepřem opatrně. Raději dej míň a postupně přidávej.






