Špenátová rýže
Opět inspirace, kterou jsem před lety získala v jedné z holešovických restaurací v rámci vegetariánského meníčka. Jako součást meníčka bylo tohle jídlo úplně v pohodě. Navíc je tak jednoduché, že je to skvělý tip na rychlou véču/oběd. Používám jak drcený, tak listový špenát. Dle sezóny a nabídky v obchodě používám i čerstvej i mraženej.
Já pro sebe přidávám mozzarelu, pro mého masožrouta kousky kuřete. A dokonce tahle rýže chutná i mojí mamce, která špenát moc nemusí.
Co na to budeš potřebovat:
- 400g basmati rýže
- balíček čerstvého špenátu, případně 300g mraženého (nejlépe mix sekaný, listový)
- 2 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- velká hrst parmoše
- plátek másla
- koření (bazalka, pažitka, tymián, rozmarýn)
- mozzarela
- cca 100ml kuřecího vývaru
- v masový verzi kus kuřete
Postup:
Pokud dělám rýži i s kuřetem, nejprve kostičky kuřete zprudka orestuju a dám bokem zakryté alobalem.
Poté začnu vařit rýži a na pánvi na troše oliváče orestuju cibulku a česnek dozlatova. Poté podliju vývarem a trochu provařím. Až se mi vývar trochu zredukuje, přidám špenát, aby zavadnul. Poslední přijde na řadu koření, sůl a pepř.
Směs potom smíchám s uvařenou rýží. V tento moment ještě vmíchám parmazán, vychlazené máslo, mozzarelu a čerstvou bazalku.
Na tohle jídlo se moc těším! Někdy místo rýže používám vařené brambory a jako přílohu vajíčko. Postup je stejný. Chci to letos vyzkoušet s mangoldem, mám čerstvý na zahradě. Už teď se mi sbíhají sliny na tu dobrotu!
S bramborama je to zajímavá varianta ;). A s mangoldem to bude určitě vynikající, zvlášť když máte domácí na zahrádce :))