5 1 vote
Article Rating

Salát s tuňákem a ztraceným vejcem

Hodně lidí říká, že saláty jsou pro králíky a že jim lupení k nasycení nestačí. S tím souhlasím, pokud máš jen nějaký chudý listový salát. Ovšem to se o tomto říct nedá. Vzhledem k přidanému tuňákovi, vajíčku a krutonkům je salát dobře vyvážený a zasytí. A že je těžké udělat ztracené vejce? Ale kdeže.

 

Co budeš potřebovat:

  • půlku balíčku listového salátu (ujíždím na salátu, kde je nakrájená červená řepa nebo rukola)
  • hrst cherry rajčátek
  • půl balení černých oliv
  • malé balení tuňáku
  • dva plátky toustového chleba
  • vajíčko
  • semínka (oříšky)
  • na zálivku:
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • ocet
  • lžíce balsamika
  • citrónová šťáva
  • (pažitka)

Postup:

Tousťák si nakrájím na kostičky, osolím, opepřím a posypu trochou sušeného česneku. Následně ho opražím na trošce oliváče dokřupava na pánvi.

Mezitím si nakrájím rajčátka a olivy a smíchám se salátem, tuňákem, semínkama a dresingem. Ten připravím z olivového oleje, balsamika a citrónové šťávy (+ sůl, pepř, pažitka…).

Co může od tohoto salátu odrazovat je asi ztracené vejce. Není to ale žádná věda. Stačí dát vařit dostatečně velký hrnec s osolenou vodou, do které nalijeme trochu octa a jakmile uvidíš, že se začínají na povrchu tvořit bublinky (voda by neměla vřít nějak moc), stačí hladinu vody vařečkou trochu roztočit a vyklopit do hrnce vajíčko. Vaříš pak na mírném ohni maximálně 3-4 minutky podle toho, jak chceš vajíčko tekuté. Já vařím 4.

Pak jen přesunout na salát, rozříznout a jíst.

Doba vaření: i s přípravou max. 10 minut                                          Porcí: 1

  • Tip: Pokud se vajíčkem trefíš přímo doprostřed výru, bude držet hezky u sebe. Pro větší efekt ho můžeš vyklopit více na kraj.
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x