0 0 votes
Article Rating

krevetové rizotoŠafránové rizoto s krevetami

Mořské plody normálně moc nemusím. Výjimku tvoří pouze krevety, které si jednou za čas dám. Záleží samozřejmě také na jejich úpravě a jak kvalitní koupíš. Určitě se vyplatí na krevetách moc nešetřit. V šafránovém rizotu jsou famózní.

Co na to budeš potřebovat:

  • cca 250g krevet
  • cca 1,5 litru zeleninového vývaru
  • dvojka bílého suchého vína
  • 350g rýže Arborio či jiné na rizoto
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • velká hrst sladkých cherry rajčat
  • 50g parmazánu
  • plátek másla
  • citrón
  • špetka šafránu
  • bazalka

Postup:

Začneme samozřejmě orestováním cibule a česneku dosklovata na dvou lžících olivového oleje.

Na tento základ přidám nepropláchnutou rýži. Tu důkladně zamíchám do základu a restuju cca minutku, dokud zrníčka rýže nezprůhlední a důkladně se neobalí olejem.

Na zarestovanou rýži přidám skleníčku vína a nechám ho vyvařit. Až rýže začne trochu prskat, začnu po naběračkách přilévat předem připravený vývar. Vždy nechám přidanou trochu vývaru vyvařit a přidávám další. Teď už taky přidám snítky šafránu a osolím. Celou dobu se musí rizoto míchat. Takto máme o zábavu postaráno cca na 20 minut.

Když už je rizoto hezky měkké (na zkus), vmíchám do něj nastrouhaný parmazán, stáhnu z plotýnky a přidám vychlazené máslo. Doladím solí, pepřem, bazalkou a je hotovo.

Na druhé pánvi si mezitím na oleji a troše másla zprutka orestuju česnek, krevety a rajčátka. Stačí jim tak 2-3 minutky. Poté zakápnu citronovou šťávou. Takto připravenou směs přidám do rizota. Většinu krevet do něj na kousky nakrájím a zbylými krevetami ozdobím.

Dozdobím ještě bazalkou, parmošem a můžu servírovat.

Doba vaření: 40 minut                            Porcí: 6

safranove rizoto s krevetami
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x