Rýžové nudle se zeleninou
Tyhle nudle jsou taková domácí obdoba, nebo spíše inspirace na Phad Thai. Dají se uvařit i bez speciálních ochucovacích asijských omáček, pouze ze základních surovin a to mě na tom baví. Grády tomu dodá dohněda vysmažená cibulka a nasekané arašídy. Z popisu možná recept vypadá trochu zdlouhavě, ale je to poměrně rychlovka.
Co na to budeš potřebovat:
- 500g kuřecích prsou
- 350g zeleniny (používám prostě mraženou čínskou směs)
- 350g rýžových nudlí
- 5 lžic dobré sójovky
- chilli
- 1 lžička nastrouhaného česneku
- hrst arašídů
- 1 limetka
- 1 pórek
- 2 cibule
- arašídový olej (případně řepkový)
- lžíce solamilu
Postup:
Začnu vypražením cibulky, a to tak, že jí smažím na větší vrstvě oleje pěkně dohněda až dokřupava. Jakmile mám hotovo, dám ji stranou.
Na té samé pánvi začnu restovat kuřecí maso, které jsem si předtím naložila do oleje, zasypala ho lžící solamilu, osolila a opepřila. Stačilo tedy jen obsah misky vysypat na rozpálenou pánev a cca 3 minutky restovat. Maso dám po orestování do alobalu a nechám odpočívat, než se mi udělají nudle a zelča.
Dám si vařit rýžové nudle a osmahnu na pánvi nasekané arašídy a chilli. Tak po jedné minutě přidám pórek a zelču a zprutka na pánvi restuju cca 2-3 minutky do změknutí.
Na závěr už jen vše smíchám dohromady a ochutím nastrouhaným česnekem, sojovkou, koriandrem a limetkou. Případně solí. Pořádně promíchám a na talíři ještě posypu vypraženou cibulkou.
Doba vaření: 30 minut Porcí: 6
TIP:pokud máš doma rybí, nebo ústřicovou omáčku, neboj se jí přidat
Co se může pokazit: nudle je potřeba po uvaření pořádně propláchnout a nejlépe zakápnout trochou oleje. Jakmile je necháš byť jen na chvíli odpočívat, okamžitě se slepí. Takže na nic nečekat a rovnou s nimi na pánev.