Rýžové nudle s arašídovou omáčkou
Čím dál víc přicházím na chuť asijským jídlům. Tahle arašídová omáčka mě dostala. Může snad omáčka z opražených oříšků chutnat špatně? Ani náhodou. Tak jdeme na ni.
Co na to budeš potřebovat:
- 300g rýžových nudlí
- 1 balení marinovaného tofu
- 3 stroužky česneku
- 1 menší cibule
- 200g solených (pražených) arašídů
- 300ml kuřecího (zeleninového) vývaru
- 130ml kokosového mléka
- 3 lžíce tahiny pasty
- 3 lžíce sojovky
- 2 lžíce nastrouhaného zázvoru
- limetová šťáva
- jarní cibulka
- špetka cukru
- chilli
- arašídový olej
Postup:
Nejprve jsem si na troše arašídového oleje lehce orestovala nastrouhaný zázvor a nastrouhané stroužky česneku. Po krátkém zarestování přidávám na kostičky nakrájenou cibuli, kterou také mírně zarestuju dosklovata.
Na tento základ přihazuju arašídy, které nechám trochu v pánvi poválet, aby se chutě rozvoněly. Následně přilévám skoro celý připravený vývar a nechávám celou směs pár minut povařit. Rovnou dochutím solí a chilli. Po mírném povařením přilévám kokosové mléko a znovu chvíli povařím.
Přichází čas na promixování omáčky. Tyčovým mixérem to bohužel nepůjde, je potřeba směs přendat do stolního mixéru, nebo alespoň sekáčku a pomixovat. Naštěstí omáčku nechceme jemnou, ale měla by si zachovat trochu hrubší texturu. Vůbec nezoufej, pokud je v této fázi omáčka moc hustá. Vrať jí na pánev a přidej zbytek připraveného vývaru, případně ještě trochu kokosového mléka, tahini pastu a sojovou omáčku, cukr… Omáčku ještě trochu provař.
Směs ochutnej a dochuť podle toho, co ti tam chybí. Nakonec ještě dochucuju lietovou šťávou.
Mezitím co se mi vaří omáčka si orestuju nasekané arašídy na kapce arašídového oleje a na kostičky nakrájené tofu, které přihodím do hotových nudlí.
Nudle připravím dle návodu. Bacha, po uvaření se děsně lepí.
Jakmile je vše hotovo, důkladně promíchám a posypu jarní cibulkou.
Doba vaření: 30 minut Porcí: 6
Tip: v hustší verzi můžeš arašídovou omáčku podávat jako dip např. k asijským závitkům, masu atd.