Ryba s chřestem a bylinkovou omáčkou
Úžasně zdravá a lehká véča, nebo spíš oběd:) Pokud chceš mít skutečný gastronomický zážitek a necítit se pak celý den, jako balón, tohle jídlo je ideální. Šťavnatě orestovaná rybka, lahodný chřest a křupavé domácí hranolky. To vše v bylinkovém přelivu.
Co na to budeš potřebovat:
- cca 500g ryby (počítám na porci 200-250g). Já použila pstruha lososovitého.
- balíček chřestu
- 1dl suchého bílého vína
- cca 500g brambor
- 1dl smetany 30% (případně hustou na vaření)
- citrón
- plátek másla
- bylinky
Postup:
Začala jsem oškrábáním a nakrájením brambor na hranolky. Nakrájené hranolky pak stačí jen prosušit, osolit, obalit je v tenké vrstvičce oleje a dát je do trouby péct na 200 stupňů zhruba kolem 40-ti minut. V průběhu pečení občas promíchám.
Pak si uvařím chřest. Radši mám zelený, ale je to jedno, po(u)žít se dají oba :). Pokud koupíš čerstvý chřest, nemusí se loupat. Na jídlo se však nehodí zdřevnatělá dolní část chřestu. Poznáš jí tak, že chřest ohneš a prasklina ti určí, která část je dobrá a která ne. Použij jen část s hlavičkou, zbytek patří max. do vývaru.
Část s hlavičkou pak hoď do vroucí osolené a ochucené vody (pepř, citrónová šťáva, trochu cukru) a vař cca 10 minut podle šířky stonků. Chřest by se měl vařit na stojáka, aby hlavičky nebyly zcela ponořené.
Rybku osolíme, opepříme a dáme na rozpálenou pánev. Z každé strany jí budou stačit 2-3 minutky, dle výšky filetu. Vždy je lepší míň, než víc. Po obrácení přidám ještě kousek másla a rybku v másle „oglazuju“.
Rybu vyndám, zabalím do alobalu a do té samé pánve naliju bílé víno, které cca minutku povařím. Přileju smetanu, osolím, opepřím a nechám projít varem. Pokud by byla omáčka příliš řídká, odstavím z plotny a přihodím vychlazený plátek másla. Dodá omáčce strukturu. Pokud máš bylinky, teď je na ně správný čas.
Doba vaření: cca hodinku Porce: 2
Co se může pokazit: asi jen to, že rybu vysušíš, tak bacha na to