0 0 votes
Article Rating

Ryba s chřestem a bylinkovou omáčkou

Úžasně zdravá a lehká véča, nebo spíš oběd:) Pokud chceš mít skutečný gastronomický zážitek a necítit se pak celý den, jako balón, tohle jídlo je ideální. Šťavnatě orestovaná rybka, lahodný chřest a křupavé domácí hranolky. To vše v bylinkovém přelivu.

Co na to budeš potřebovat:

  • cca 500g ryby (počítám na porci 200-250g). Já použila pstruha lososovitého.
  • balíček chřestu
  • 1dl suchého bílého vína
  • cca 500g brambor
  • 1dl smetany 30% (případně hustou na vaření)
  • citrón
  • plátek másla
  • bylinky

Postup:

Začala jsem oškrábáním a nakrájením brambor na hranolky. Nakrájené hranolky pak stačí jen prosušit, osolit, obalit je v tenké vrstvičce oleje a dát je do trouby péct na 200 stupňů zhruba kolem 40-ti minut. V průběhu pečení občas promíchám.

Pak si uvařím chřest. Radši mám zelený, ale je to jedno, po(u)žít se dají oba :). Pokud koupíš čerstvý chřest, nemusí se loupat. Na jídlo se však nehodí zdřevnatělá dolní část chřestu. Poznáš jí tak, že chřest ohneš a prasklina ti určí, která část je dobrá a která ne. Použij jen část s hlavičkou, zbytek patří max. do vývaru.

Část s hlavičkou pak hoď do vroucí osolené a ochucené vody (pepř, citrónová šťáva, trochu cukru) a vař cca 10 minut podle šířky stonků. Chřest by se měl vařit na stojáka, aby hlavičky nebyly zcela ponořené.

Rybku osolíme, opepříme a dáme na rozpálenou pánev. Z každé strany jí budou stačit 2-3 minutky, dle výšky filetu. Vždy je lepší míň, než víc. Po obrácení přidám ještě kousek másla a rybku v másle „oglazuju“.

Rybu vyndám, zabalím do alobalu a do té samé pánve naliju bílé víno, které cca minutku povařím. Přileju smetanu, osolím, opepřím a nechám projít varem. Pokud by byla omáčka příliš řídká, odstavím z plotny a přihodím vychlazený plátek másla. Dodá omáčce strukturu. Pokud máš bylinky, teď je na ně správný čas.

Doba vaření: cca hodinku                                                       Porce: 2

  • Co se může pokazit: asi jen to, že rybu vysušíš, tak bacha na to

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x