Quinoa chlebíček
Tohodle receptu jsem se trochu bála… Něco podobného jsem jedla u nás v práci v „jídelně“ a děsně mi to chutnalo. Jen jsem si úplně nebyla jistá použitýma surovinama. Měla jsem podezření, že je v těstíčku i mouka a tu jsem přidávat nechtěla. Zkusila jsem tedy quinou zapéct jen tak samotnou. A světe div se, bylo to výborný a určitě tohle jídlo zařadím do stálého jídelníčku. Spojení „těsta“ zařídí vajíčko a roztavená mozzarela.
Co na to budeš potřebovat:
- 250g quinoi
- půlka brokolice
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- bazalková mozzarela
- parmazán
- dvě vajíčka
- malé balení hrášku
- 100 ml smetany na vaření Kunín 15% – ta je nádherně hustá (oranžové balení)
- oregáno
- špetka muškátového oříšku
- salátek na doplnění
Postup:
Nejprve jsem rozpálila troubu na 200 stupňů na horkovzduch a mezitím začala s přípravou.
Uvařila jsem si quinou, trošku míň, než bych ji konzumovala normálně a dala chvíli stranou.
Dále klasika, orestovala jsem cíbu a česnek. Klidně ať trošku chytne barvu dohněda, dodá to jídlu šmrnc. Do základu cibule s česnekem jsem hodila brokolici (syrovou) nakrájenou na kousky a krátce orestovala.
Pak záleží, jakou máš formičku. Malá dortová forma je úplně ideální. Já měla bohužel jen formu na „biskupský chlebíček“. A protože jsem jí nevěřila, vyložila jsem jí alobalem, než jsem do ní nalila směs. Nechtěla jsem totiž pak quinou dlabat lžící z formy, pokud by se tam přichytila… Směs uvařené quinoi, smíchané s brokolicí a cíbou jsem pak přendala do formičky.
A teď už jen zbývá to trochu dotunit. Rozmíchala jsem si dvě vajíčka, přidala jsem smetanu, trochu soli, pepře, muškátového oříšku, oregána a nalila do připravené směsi ještě spolu s hráškem a řádně promíchala.
Bazalkovou mozzarelu jsem si rozmixovala a ještě jí rovnoměrně přimíchala do směsi. Bazalková mozzarela to nejen výborně dochutí, ale také pomůže se spojením „těsta“.
Směs teď nevypadá moc vábně, ale po upečení bude! Teď už stačí jen posypat parmazánem a za 20 minut na 180 stupňů na horkovzduch je hotovo.
Doba vaření: 45 minut Porcí: cca 5
TIP:Výborně ladí se salátkem, který se jen zakápne citronem a olivovým olejem, sůl, pepř.
Co se může pokazit: Že bude těsto drobivé. Díky sýru uvnitř i napovrchu a vajíčku však vše drží jak má. Klidně použij jiný, pro tebe lepší sýr.