Portobello burger
Miluju burgery. Sice ne ty masové, ale jakékoliv vegetariánské. Vyzkoušela jsem v různých restaurací burger s falafelem, zeleninou, houbama, tofu… Můj favorit je však burger s portobello. Takhle masitá houba se na burger skvěle hodí tvarem, konzistencí, ale i příjemnou houbovou chutí. Věřím, že jako taková lehčí obměna by mohla chutnat i masožravcům. Tohle jídlo je pro mě prostě naprostá pecka.
Houstičky dělám vždy domácí. I když nikdy nejsou 100%, jsou pořád asi tak tisíckrát lepší, než nějaký kupovaný. V krámě na dobrý hamburgerový housky fakt nenarazíš. Pokud znáš nějakou pekárnu, kde se dají dobré čerstvé houstičky koupit, určitě mi dej vědět.
Housky dělám podle Kichenette. Sice pořád zápasím s konzistencí těsta, ale vždy se nějak povedou !
https://kitchenette.cz/clanek/227-burgerove-housky
Co na to budeš potřebovat:
- portobello
- směs listových salátů
- parmazán
- rajče
- sušená rajčata cca 100g
- 3 lžíce majonézy
- červená cibulka
- česnek
- balsamiko
- třtinový cukr
Postup:
No ale teď k té božské náplni:
Napřed jsem začala portobelem, které jsem potřela olejem smíchaným s trochou nastrouhaného česneku, soli a pepře. Pak jsem houbu orestovala na pánvi jako steak cca 3 minutky z každé strany.
Na připravenou rozkrojenou houstičku jsem dala směs listových salátu (zakápnutých troškou balsamika), plátky čerstvých rajčat (pečený budou taky fantastický), orestovanou červenou cibulku hezky do hněda se špetkou třtinového cukru (nechám mírně zkaramelizovat), parmazán a aoli ze sušených rajčat (což jsou pouze rozmixovaný sušený rajčata smíchaný s majonézou a oregánem v poměru cca 100g rajčat – 3 lžíce majonézy).
A vzhledem k tomu, že jsem burgry nedělala jen pro sebe, níže dávám ještě fotku s hovězím.