0 0 votes
Article Rating

Pohankové rizoto

Pohanka není u většiny lidí moc oblíbené jídlo. Má svou specifickou vůni a chuť. Pokud se ale pohanka dobře připraví, není důvod se o ní ochuzovat. Já mám pohanku ráda pro její jemnou oříškovou chuť. Patří mezi bezlepkové potraviny, obsahuje spoustu minerálních látek, jako jsou vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, měď, mangan a zinek, a vitamínů B (B1, B2, B6), E, niacin a rutin. To je o důvod víc, proč dát pohance šanci.

Jo a je taky výborná při kocovině 🙂 !

Co na to budeš potřebovat:

  • 350g pohanky
  • 350g žampionů
  • 1 menší mrkev
  • kus celeru
  • 1,5 hrnku kuřecího vývaru
  • cibule
  • 3 stroužky česneku
  • lžička sušeného česneku
  • jarní cibulka
  • hrášek
  • kus másla
  • parmazán čí jiný výraznější sýr
  • majoránka/petrželka

Postup:

Nejprve jsem orestovala cibulku s česnekem, stačí tak cca 3 minutky dokud cibulka nezačne chytat barvu. Pak jsem přidala žampiony a zelču. Směs jsem hodně osolila, opepřila, okmínovala a dál restovala aspoň 5 minut dozlatova. Poté jsem směs zalila hnkem kuřecího vývaru a dalších cca 5 minutek vařila až zelča trošku změkla (pokud použiješ mraženou, stačí povařit opravdu chviličku). K zelenině jsem přidala propláchnutou pohanku a lžičku sušeného česneku a hodně osolila – pohanka chutě hodně stáhne, tak je potřeba trochu víc dochucovat. A vařila jsem do změknutí zelči i pohanky, dalších tak cca 5 minut.

Po dovaření jsem přidala sterilovaný hrášek, plátek másla, trošku parmazánu, majoránku a jarní cibulku. Přidej klidně i kyselou okurku, jako k českému rizotu. Při podávání jsem ještě posypala hoblinkami parmazánu a jarní cibulkou.

Doba vaření: 30 minut                              Porcí: cca 6

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x