Pohankové rizoto
Pohanka není u většiny lidí moc oblíbené jídlo. Má svou specifickou vůni a chuť. Pokud se ale pohanka dobře připraví, není důvod se o ní ochuzovat. Já mám pohanku ráda pro její jemnou oříškovou chuť. Patří mezi bezlepkové potraviny, obsahuje spoustu minerálních látek, jako jsou vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, měď, mangan a zinek, a vitamínů B (B1, B2, B6), E, niacin a rutin. To je o důvod víc, proč dát pohance šanci.
Jo a je taky výborná při kocovině 🙂 !
Co na to budeš potřebovat:
- 350g pohanky
- 350g žampionů
- 1 menší mrkev
- kus celeru
- 1,5 hrnku kuřecího vývaru
- cibule
- 3 stroužky česneku
- lžička sušeného česneku
- jarní cibulka
- hrášek
- kus másla
- parmazán čí jiný výraznější sýr
- majoránka/petrželka
Postup:
Nejprve jsem orestovala cibulku s česnekem, stačí tak cca 3 minutky dokud cibulka nezačne chytat barvu. Pak jsem přidala žampiony a zelču. Směs jsem hodně osolila, opepřila, okmínovala a dál restovala aspoň 5 minut dozlatova. Poté jsem směs zalila hnkem kuřecího vývaru a dalších cca 5 minutek vařila až zelča trošku změkla (pokud použiješ mraženou, stačí povařit opravdu chviličku). K zelenině jsem přidala propláchnutou pohanku a lžičku sušeného česneku a hodně osolila – pohanka chutě hodně stáhne, tak je potřeba trochu víc dochucovat. A vařila jsem do změknutí zelči i pohanky, dalších tak cca 5 minut.
Po dovaření jsem přidala sterilovaný hrášek, plátek másla, trošku parmazánu, majoránku a jarní cibulku. Přidej klidně i kyselou okurku, jako k českému rizotu. Při podávání jsem ještě posypala hoblinkami parmazánu a jarní cibulkou.