0 0 votes
Article Rating

Plněné portobello s bramborovými rösti

Tak s tímhle jídlem jsem doma sklidila velký úspěch a zaprášilo se po něm rychlostí blesku. Až jsem to nečekala. I když, ono lahodné portobello plněné jemnou ricottou, doplňující chutí špenátu a česneku s kontrastujícími křupavými rösti… Ano, přesně takhle vzniká požitek z tohoto jídla.

Co na to budeš potřebovat:

  • portobello
  • kelímek ricotty
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • velká hrst (mraženého) listového špenátu
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce rajčatové passaty
  • bylinky
  • pistácie
  • Na rösti:
  • 500g brambor tybu C (na bramboráky a těsta). Obsahují hodně škobu a ten na rösti potřebujeme
  • 2 lžičky škrobu
  • (čensek, bylinky, cibulka… na ochucení)

Postup:

Portobello jsem si zlehka očistila, osolila, opepřila a potřela tenkou vrstvičkou oleje po vnější straně kloboučku.

Mezitím jsem si v pánvi orestovala najemno nasekanou cibulku a česnek. Na tento základ jsem dala špenát, osolila a zarestovala. Ochucený špenát jsem v misce smíchala s ricottou, bylinkami a jedním žloutkem, aby se směs hezky spojila. 

Směsí jsem naplnila ochucené portobello, navrh přidala lžíci rajčatové passaty a zasypala hoblinkami parmazánu. Houby jsem následně pekla ve vyhřáté troubě s grilem na 180 stupňů asi 20 minut, dokud sýr na povrchu nezezlátnul. Doporučuju neplnit houby až po okraj, náplň je pak na změklou upečenou houbu příliš těžká a může vytéct.

Mezitím, co se portobello peče v troubě, připravím si křupavé rösti. Ty udělám tak, že brambory oloupu a nahrubo syrové nastrouhám do velké mísy, aby se směs dobře míchala. Teď je důležité vymačkat všechnu přebytečnou vodu. Klidně si pomož i utěrkou, ale opravdu, všechna voda musí pryč, jinak by se rösti správně neopekly, ale spíš vařily.

K vymačkaným bramborám přidám sůl, pepř a dvě lžičky bramborového, případně kukuřičného škrobu. Je možné přidat i různé bylinky, česnek, cibulku atd… Já přidala trošičku česneku. Ze směsi tvarujeme malé placičky. Je potřeba je v ruce pořádně zmáčknout a vytvarovat. Směs se následně smaží jako bramboráčky, jen s menším množstvím oleje. Bohužel zcela bez oleje se neobejdeme. Jakmile máme rösti z obou stran dozlatova opečené, je dobré je přendat na papírovou utěrku, aby přebytečný olej odsála.

Teď už stačí portobello vyndat z trouby, přidat zlatavé rösti a posypat drcenými pistáciemi.

Doba vaření: 30 minut

Porcí: 2

portobello
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest

2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
View all comments
Kaja
Kaja
15 června, 2021 9:47 am

Recept vypadá zajímavě, určitě zkusím. Ve výčtu surovin ale chybí ricotta. Ještě, že jsem si přečetla i postup.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x