Plněné portobello s bramborovými rösti
Tak s tímhle jídlem jsem doma sklidila velký úspěch a zaprášilo se po něm rychlostí blesku. Až jsem to nečekala. I když, ono lahodné portobello plněné jemnou ricottou, doplňující chutí špenátu a česneku s kontrastujícími křupavými rösti… Ano, přesně takhle vzniká požitek z tohoto jídla.
Co na to budeš potřebovat:
- portobello
- kelímek ricotty
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- velká hrst (mraženého) listového špenátu
- 1 žloutek
- 2 lžíce rajčatové passaty
- bylinky
- pistácie
- Na rösti:
- 500g brambor tybu C (na bramboráky a těsta). Obsahují hodně škobu a ten na rösti potřebujeme
- 2 lžičky škrobu
- (čensek, bylinky, cibulka… na ochucení)
Postup:
Portobello jsem si zlehka očistila, osolila, opepřila a potřela tenkou vrstvičkou oleje po vnější straně kloboučku.
Mezitím jsem si v pánvi orestovala najemno nasekanou cibulku a česnek. Na tento základ jsem dala špenát, osolila a zarestovala. Ochucený špenát jsem v misce smíchala s ricottou, bylinkami a jedním žloutkem, aby se směs hezky spojila.
Směsí jsem naplnila ochucené portobello, navrh přidala lžíci rajčatové passaty a zasypala hoblinkami parmazánu. Houby jsem následně pekla ve vyhřáté troubě s grilem na 180 stupňů asi 20 minut, dokud sýr na povrchu nezezlátnul. Doporučuju neplnit houby až po okraj, náplň je pak na změklou upečenou houbu příliš těžká a může vytéct.
Mezitím, co se portobello peče v troubě, připravím si křupavé rösti. Ty udělám tak, že brambory oloupu a nahrubo syrové nastrouhám do velké mísy, aby se směs dobře míchala. Teď je důležité vymačkat všechnu přebytečnou vodu. Klidně si pomož i utěrkou, ale opravdu, všechna voda musí pryč, jinak by se rösti správně neopekly, ale spíš vařily.
K vymačkaným bramborám přidám sůl, pepř a dvě lžičky bramborového, případně kukuřičného škrobu. Je možné přidat i různé bylinky, česnek, cibulku atd… Já přidala trošičku česneku. Ze směsi tvarujeme malé placičky. Je potřeba je v ruce pořádně zmáčknout a vytvarovat. Směs se následně smaží jako bramboráčky, jen s menším množstvím oleje. Bohužel zcela bez oleje se neobejdeme. Jakmile máme rösti z obou stran dozlatova opečené, je dobré je přendat na papírovou utěrku, aby přebytečný olej odsála.
Teď už stačí portobello vyndat z trouby, přidat zlatavé rösti a posypat drcenými pistáciemi.
Recept vypadá zajímavě, určitě zkusím. Ve výčtu surovin ale chybí ricotta. Ještě, že jsem si přečetla i postup.
Děkuji za upozornění, recept opraven:) určitě doporučuju vyzkoušet 😉