Pečený květák s tahini pastou
Tenhle recept je pro ty, který už otravuje smažený květák. Tento způsob je zdravější, lehčí a možná i chutnější. Každopádně stojí za to zkusit změnu.
Co na to budeš potřebovat:
- menší květák
- 300g bílého tučného jogurtu
- 1 lžička kari
- půl lžičky mletého kmínu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného česneku (nebo stroužek čerstvého)
- kuskus
- cizrna
- 2 cibule
- lžička mleté papriky
- na dresing
- 50g bílého tučného jogurtu
- 2 lžíce tahini pasty
- citrónová šťáva
- olivový olej
- sůl, pepř
Postup:
Květák rozdělím na menší růžičky, omeji ho, osuším a rovnoměrně obalím v marinádě, kterou připravím z bílého tučného jogurtu, do kterého přidám lžičku kari, půl lžičky mletého kmínu, lžičku česneku, sůl, pepř a trochu oliváče. Marináda by měla být hustší konzistence.
Takto obalený květák dám péct i s kousky bílé cibule na 160 stupňů na půl hodinky. Pak přidám cizrnu obalenou v mleté paprice a troše oleje a dál peču na 190 stupňů cca 20 minut dozlatova.
Kuskus zaleju vroucím vývarem, přidám trochu másla a nechám naboptnat.
Květák a kuskus zaleji dresingem z bílého jogurtu, tahini pasty, citrónové šťávy a oliváče.