Pečená plněná rajčata
Plněné zapečené papriky, rajčata a ostatní plněná zelenina mě nikdy nelákala. Poté, co jsem je však ochutnala v Řecku jsem si řekla, že je musím vyzkoušet i doma a musím uznat, že je to fajn příloha, ale i samostatný oběd. Určitě se vyplatí sehnat velká masitá rajčata. Je to speciální odrůda a jsou fakt obří, na takovéto plnění ideál. Já je sehnala v Tescu. Rýži je fajn použít nějakou, co snese delší dobu přípravy. Já použila basmati a ta není úplně nejvhodnější, mimo rajčata pak byla trochu rozvařená.
Co na to budeš potřebovat:
- kuřecí prsa (tofu, jiná bílkovina)
- 4 masitá rajčata
- 100 ml vývaru
- 150-200 rýže parboleid, indiánské, neloupané nebo nějaké, co se jen tak nerozvaří
- 100g čedaru, fety..
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 50 ml rajčatové passaty
Postup:
Začnu vydlabáním samotných rajčat. Dále začnu dělat základ náplně, kde cibulku a česnek orestuju dozlatova. Tenhle základ pak „zaleju“ rajčatovou passatou, vývarem a přihodím vydlabané vnitřky z rajčat. Na řadu přichází neuvařená propláchnutá rýže. Tu tak 5 minutek při mírnym plameni nechám probublávat v rajčatové směsi, aby se chutě propojily. Už takhle připravená rýže je skvělá svěží příloha.
Rajčata osolím zevnitř a naplním připravenou směsí, která by měla být tak akorát hustá na plnění. Neplním úplně po okraj, protože nahoře směs ještě posypu sýrem. Sýr přidám i trochu přímo do náplně. Přiklopím vyříznutou hlavičkou od rajčete a dám péct do trouby na horkovzduch na 190 stupňů cca 35 minut. Zbytek směsi rozprostřu po pekáčku a dám péct zvlášť.
Doba vaření: 1 hodina Porcí: 4
TIP: určitě stojí za zkoušku experimentovat s použitým sýrem. Mozarella, feta, balkán…
Co se může pokazit: při použití špatné rýže se může rozvařit








