0 0 votes
Article Rating

Pečená plněná rajčata

Plněné zapečené papriky, rajčata a ostatní plněná zelenina mě nikdy nelákala. Poté, co jsem je však ochutnala v Řecku jsem si řekla, že je musím vyzkoušet i doma a musím uznat, že je to fajn příloha, ale i samostatný oběd. Určitě se vyplatí sehnat velká masitá rajčata. Je to speciální odrůda a jsou fakt obří, na takovéto plnění ideál. Já je sehnala v Tescu. Rýži je fajn použít nějakou, co snese delší dobu přípravy. Já použila basmati a ta není úplně nejvhodnější, mimo rajčata pak byla trochu rozvařená.

Co na to budeš potřebovat:

  • kuřecí prsa (tofu, jiná bílkovina)
  • 4 masitá rajčata
  • 100 ml vývaru
  • 150-200 rýže parboleid, indiánské, neloupané nebo nějaké, co se jen tak nerozvaří
  • 100g čedaru, fety..
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 50 ml rajčatové passaty

Postup:

Začnu vydlabáním samotných rajčat. Dále začnu dělat základ náplně, kde cibulku a česnek orestuju dozlatova. Tenhle základ pak „zaleju“ rajčatovou passatou, vývarem a přihodím vydlabané vnitřky z rajčat. Na řadu přichází neuvařená propláchnutá rýže. Tu tak 5 minutek při mírnym plameni nechám probublávat v rajčatové směsi, aby se chutě propojily. Už takhle připravená rýže je skvělá svěží příloha.

Rajčata osolím zevnitř a naplním připravenou směsí, která by měla být tak akorát hustá na plnění. Neplním úplně po okraj, protože nahoře směs ještě posypu sýrem. Sýr přidám i trochu přímo do náplně. Přiklopím vyříznutou hlavičkou od rajčete a dám péct do trouby na horkovzduch na 190 stupňů cca 35 minut. Zbytek směsi rozprostřu po pekáčku a dám péct zvlášť.

Doba vaření: 1 hodina                            Porcí: 4

TIP: určitě stojí za zkoušku experimentovat s použitým sýrem. Mozarella, feta, balkán…

Co se může pokazit: při použití špatné rýže se může rozvařit

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x