0 0 votes
Article Rating

Paella s krevetkami

Paellu jsem ochutnala přímo v Barceloně. Byla to pro mě ta nejdůležitější věc z našeho výletu. I kdybych neviděla jedinou památku, musela jsem prostě ochutnat paellu.

Sedli jsme si na zahrádku jedné příjemné hospůdky, dali jsme si krásně orosené pivečko a vybírali z jídelního lístku. Jídelní lístek byl ovšem pouze ve španělštině a s mojí anomálií, kdy nejím maso, ani mořské potvory jsem to shledávala jako hodně velký problém. Po tom, co nás však obsluha přesvědčila, že v jedné námi vybrané paelle je pouze kuřecí maso, objednali jsme si ji. No bohužel, samozřejmě v ní bylo i vepřové. A teď mé životní dilema. Jíst či nejíst. S velkým sebezapřením jsem si odebrala svou půlku bez nápadně divného masa (paellu ti přinesou ve velké pánvi a je určená alespoň pro dva) a ochutnala… Byla tak výborná, že jsem se odprostila od toho, že v tom je i vepřové a s chutí jí snědla, teda bez toho masa. To bylo snad poprvé a asi i naposled, kdy jsem dobrovolně pozřela něco, kde bylo i jiné maso, než kuřecí 🙂

Co na to budeš potřebovat:

  • 300g arborio rýže
  • krevety – doporučuji nějaký dobrý, já koupila mražený na zkoušku a příště určitě koupím čerstvý a větší krevety
  • plechovka máslových fazolí
  • půl plechovky drcených rajčat
  • malá plechovka zelených fazolek
  • hrst hrášku
  • vývar
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • lžička uzené papriky
  • lžička sladké papriky
  • špetka šafránu – seženeš třeba v obchodě se zdravou výživou
  • červená paprika

Postup:

Základ na paellu tvoří orestovaná cibulka s česnekem dosklovata. Na řadu pak příjde orestovat červenou papriku a veškeré koření včetně šafránu. Dále přidám rajčata, fazole a vše zaleju vývarem. Jakmile mi vývar bublá, přidám rýži. Ta by měla být celá ponořená. Pořádně osolím a nechám spolu suroviny asi 10 minut vařit.

Rýže by se v žádném stádiu neměla míchat. Drobné připálení rýže je dokonce žádoucí.

Jako další ingredience přichází fazolky, hrášek a krevety, které do pánve jenom položím a nevmíchávám do směsi. Takhle nechám povařit ještě 5 minut.

Na závěr vypnu plotýnku a už skoro hotovou paellu přikreju pánví nebo alobalem a nechám dalších 5 minut dojít.

Doba vaření: 35 minut                            Porcí: 6

TIP: v paelle se hodně kombinují různé druhy masa i s mořskými plody. Dělá se i jenom zeleninová. Je to taková španělská obdoba „co dům dal“ 🙂 skvěle se tedy experimentuje se surovinami.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x