0 0 votes
Article Rating

Luštěninový karbanátek

Tyhle karboše dělám moc ráda. Představují pro mě lehké, vyvážené a výživné jídlo. Jako příloha se hodí jakákoliv z brambor, nebo jen nějaký lehký salátek. Já zvolila bramborovou kaši. Udělala jsem k tomu i tzatziky a hodily se k tomu famózně. Pokud ti něco zbyde i na druhý den, můžeš karboše zabalit třeba do tortily.

Když jsem karbanátky dělala poprvé, nedávala jsem do nich vajíčko. Byly však trochu drobivé. Podruhé už s vajíčkem dopadly o poznání lépe, vajíčko je tak nepostradatelný pomocník.

Karboše můžeš dělat jako já v troubě, nebo klasicky smažit na pánvi.

Co na to budeš potřebovat:

  • 1 plechovka cizrny
  • 1 plechovka máslových fazolí
  • vajíčko
  • 2 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • citrónová šťáva
  • půl lžičky uzené papriky
  • půl lžičky chilli
  • 2 lžičky koriandru nebo samozřejmě kus čerstvého
  • petržel
  • 2 lžíce oleje
  • sůl, pepř
  • (trochu strouhanky pokud bude směs řidší)
  • na tzatziky
  • 1 řecký jogurt
  • 1 okurka
  • lžička sušeného česneku
  • špetka kopru
  • citrónová šťáva
  • sůl
  • pepř

Postup:

Ingredience mixuju na dvě části. Napřed umixuju cizrnu s fazolema a pak petržel s koriandrem, jarní cibulkou a česnekem. Obě směsi spojím dohromady a dochutím kořením, citrónovou šťávou a olivovým olejem a přidám rozšlehané vajíčko.

Bez vajíčka by tahle směs šla klidně namazat i např. na topinku.

Uhňácám si těstíčko a tvaruju malé karbanátky, které pomažu trochou rozpuštěného másla, aby se lépe opekly. Následně je položím na plech a peču 15-20 minut na 180 stupňů, pak je obrátím a dopejkám ještě 5 minutek.

Co se týče dipu, okurku nastrouhám na struhadle na jemno a smíchám veškeré suroviny na tzatziky dohromady a nechám trochu uležet.

Doba vaření: 45 minut                         Porcí: cca 4

Co se může pokazit: Že bude těsto drobivé. Hlavní pojítko těsta je vajíčko a olej. Pozor taky na vodu z fazolí. Je potřeba ji pořádně slít a nejlíp ještě fazole propláchnout, jinak udělá voda v těstě neplechu.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x