Luštěninový karbanátek
Tyhle karboše dělám moc ráda. Představují pro mě lehké, vyvážené a výživné jídlo. Jako příloha se hodí jakákoliv z brambor, nebo jen nějaký lehký salátek. Já zvolila bramborovou kaši. Udělala jsem k tomu i tzatziky a hodily se k tomu famózně. Pokud ti něco zbyde i na druhý den, můžeš karboše zabalit třeba do tortily.
Když jsem karbanátky dělala poprvé, nedávala jsem do nich vajíčko. Byly však trochu drobivé. Podruhé už s vajíčkem dopadly o poznání lépe, vajíčko je tak nepostradatelný pomocník.
Karboše můžeš dělat jako já v troubě, nebo klasicky smažit na pánvi.
Co na to budeš potřebovat:
- 1 plechovka cizrny
- 1 plechovka máslových fazolí
- vajíčko
- 2 jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- citrónová šťáva
- půl lžičky uzené papriky
- půl lžičky chilli
- 2 lžičky koriandru nebo samozřejmě kus čerstvého
- petržel
- 2 lžíce oleje
- sůl, pepř
- (trochu strouhanky pokud bude směs řidší)
- na tzatziky
- 1 řecký jogurt
- 1 okurka
- lžička sušeného česneku
- špetka kopru
- citrónová šťáva
- sůl
- pepř
Postup:
Ingredience mixuju na dvě části. Napřed umixuju cizrnu s fazolema a pak petržel s koriandrem, jarní cibulkou a česnekem. Obě směsi spojím dohromady a dochutím kořením, citrónovou šťávou a olivovým olejem a přidám rozšlehané vajíčko.
Bez vajíčka by tahle směs šla klidně namazat i např. na topinku.
Uhňácám si těstíčko a tvaruju malé karbanátky, které pomažu trochou rozpuštěného másla, aby se lépe opekly. Následně je položím na plech a peču 15-20 minut na 180 stupňů, pak je obrátím a dopejkám ještě 5 minutek.
Co se týče dipu, okurku nastrouhám na struhadle na jemno a smíchám veškeré suroviny na tzatziky dohromady a nechám trochu uležet.
Doba vaření: 45 minut Porcí: cca 4
Co se může pokazit: Že bude těsto drobivé. Hlavní pojítko těsta je vajíčko a olej. Pozor taky na vodu z fazolí. Je potřeba ji pořádně slít a nejlíp ještě fazole propláchnout, jinak udělá voda v těstě neplechu.