0 0 votes
Article Rating

Losos v listovém těstě

Losos v listovém těstě je jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Jak jinak, když je z lososa…  Lososa skvěle doladí křupavé listové těsto a zjemní ho špenát s kapkou smetany. Lahodné jídlo, které se hodí i pro pohoštění návštěvy. Možná se to nezdá, ale recept je fakt děsně jednoduchej.

Nejradši mám v této úpravě lososa, nicméně ho zrovna jako na potvoru neměli a tak jsem použila pstruha lososovitého.

Co na to budeš potřebovat:

  • filety ryby, cca 500g
  • 1 listové těsto
  • 80g špenátu – malé balení
  • 1 čevená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 50ml smetany 30%
  • hrst parmazánu – ano k rybě se všeobecně nehodí, nicméně já tady zhřeším, protože mi to tak prostě chutná
  • hrst rajčátek
  • hrst ředkviček
  • žloutek
  • malá hrst parmazánu
  • citron
  • lžička hrubozrné hořčice
  • směs salátů

Postup:

Na pánvi orestuju cíbu a česnek dosklovata a přidám smetanu, kterou nechám projít varem. Přihodím špenát, aby zavadnul, osolím a odstavím z plotny.

Dále si připravím lososa, kterého omyju, osolím, opepřím. Na listové těsto (používám již rozválené) pokladu připravený špenát a na něj položím lososa. Těsto zabalím jako štrůdl. Párkrát těsto propíchnu vidličkou, aby lépe unikala pára a je připraveno na pečení.

Povrch „štrůdlu“ pomažu vajíčkem a peču cca 15 minut na horkovzduch na 180 stupňů.

Jako přílohu volím salátek jen zakápnutý citrónovou šťávou, oliváčem a trochou hrubozrnné hořčice. Je možný udělat lehkou bylinkovou omáčku na pánvi, na které se restoval špenát. Pánev s výpekem stačí zalít trochou vývaru, trochu vyvařit a zakápnout buď smetanou, nebo vychlazeným máslem a zasypat bylinkami. Jako příloha se však hodí i např. pečená zelenina, případně ještě opečené brambory. Listové těsto však funkci přílohy zastane bravurně.

Doba vaření: 30 minut                            Porcí: 4

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x