Losos v listovém těstě
Losos v listovém těstě je jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Jak jinak, když je z lososa… Lososa skvěle doladí křupavé listové těsto a zjemní ho špenát s kapkou smetany. Lahodné jídlo, které se hodí i pro pohoštění návštěvy. Možná se to nezdá, ale recept je fakt děsně jednoduchej.
Nejradši mám v této úpravě lososa, nicméně ho zrovna jako na potvoru neměli a tak jsem použila pstruha lososovitého.
Co na to budeš potřebovat:
- filety ryby, cca 500g
- 1 listové těsto
- 80g špenátu – malé balení
- 1 čevená cibule
- 1 stroužek česneku
- 50ml smetany 30%
- hrst parmazánu – ano k rybě se všeobecně nehodí, nicméně já tady zhřeším, protože mi to tak prostě chutná
- hrst rajčátek
- hrst ředkviček
- žloutek
- malá hrst parmazánu
- citron
- lžička hrubozrné hořčice
- směs salátů
Postup:
Na pánvi orestuju cíbu a česnek dosklovata a přidám smetanu, kterou nechám projít varem. Přihodím špenát, aby zavadnul, osolím a odstavím z plotny.
Dále si připravím lososa, kterého omyju, osolím, opepřím. Na listové těsto (používám již rozválené) pokladu připravený špenát a na něj položím lososa. Těsto zabalím jako štrůdl. Párkrát těsto propíchnu vidličkou, aby lépe unikala pára a je připraveno na pečení.
Povrch „štrůdlu“ pomažu vajíčkem a peču cca 15 minut na horkovzduch na 180 stupňů.
Jako přílohu volím salátek jen zakápnutý citrónovou šťávou, oliváčem a trochou hrubozrnné hořčice. Je možný udělat lehkou bylinkovou omáčku na pánvi, na které se restoval špenát. Pánev s výpekem stačí zalít trochou vývaru, trochu vyvařit a zakápnout buď smetanou, nebo vychlazeným máslem a zasypat bylinkami. Jako příloha se však hodí i např. pečená zelenina, případně ještě opečené brambory. Listové těsto však funkci přílohy zastane bravurně.