5 1 vote
Article Rating

losos teryiakiLosos Teriyaki

Ano, opět další recept na lososa. Nikdy bych si nemyslela, že mi tak moc bude chutnat lehce nasládlá úprava ryby, ale tohle je prostě mega boží. Teryiaki omáčka rybu krásně ochutí a obalí, takže zůstane uvnitř pěkně šťavnatá. Musim říct, že v současné době možná můj favorit co se týče úpravy lososa?

Co na to budeš potřebovat:

  • 500-600g lososa
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • půlka fenyklu
  • pórek
  • 4 jarní cibulky
  • 150ml sójovky (teryiaki omáčky)
  • lžička medu
  • 1 stroužek česneku
  • kousek zázvoru
  • trochu rýžového octa
  • rýže
  • sezam

Postup:

Nejprve si udělám marinádu na lososa. Do sójové omáčky přídám lžičku medu, trochu rýžového octa, kus nastrouhaného zázvoru a rozmačkaný stroužek česneku. Pokud se s tím nechceš prdět, dá se koupit už i hotová teryiaki omáčka. Do této marinády ponořím omytého osušeného lososa a cca 15 minut marinuju. Není potřeba nějaké dlouhé marinování, omáčka je dost výrazná a pár minut bude stačit.

Mezitím si dám vařit rýži a připravím si zelču. Papriky a jarní cibulku nakrájím na větší kousky, pórek na kolečka (pouze zelenou část), fenykl na malé měsíčky. Zeleninu jen osolím.

Připravím si dvě pánve. Jednu na restování lososa a druhou na restování zeleniny.

Obojí se bude dělat přibližně stejně dlouho. Losos jen o nějakou minutku dýl. Zeleninu restuju hodně zprutka. Chci zachovat křupavost a zároveň ji dobře opéct. Lososa restuju na trohcu menším žáru, než bych restovala normálně. Teryiaki omáčka je totiž docela náchylná na spálení.

Jakmile mám zelču opečenou, zaleju jí přiravenou teriaki omáčkou tak, aby zeleninu hezky obalila a ještě cca půl minutky zarestuju.

Lososa restuju cca 3 minutky z každé strany. Jakmile je skoro hotový, také ho zaleju připravenou teryiaki omáčkou a podleju ještě trochou vody, aby se nepřipálila. Lososa i zelču vyndám z pánve. Omáčku na pánvi ještě trochu zredukuju, jeli potřeba (měla by bát hezky hustá) a přeliju jí hotový pokrm.

Podávám s basmati nebo jasmínovou rýží.

Doba vaření: 30 minut                                Porcí: 4

  • TIP: Teriyaki omáčku můžeš vyzkoušet i na jiné druhy mas. Např. na kuřecí se hodí taky famózně.
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x