0 0 votes
Article Rating

Losos s bramborovo brokolicovou kaší

Kdybych se mohla živit jenom lososem, byla bych úplně happy a myslím, že by se mi to jen tak nezprotivilo. Lososa zkouším připravit na různé způsoby a s různými přílohami. Tady jsem zkusila pečenou zelču a bramborovo brokolicovou kaši. Doma bych s brokolicí neuspěla a tak jsme kuchtili u mamky, kde brokolice tolik nevadí. Určitě se ale dá brokolice vyměnit za hrášek, celer, špenát… Spolu s pečenou zeleninou je tohle úplná bomba.

Co na to budeš potřebovat:

  • steak z lososa
  • na kaši – brokolice a brambory ve stejném poměru
  • cuketa
  • paprika
  • cibule
  • bylinky
  • citrón
  • máslo
  • trocha smetany

Postup:

Napřed jsem si nakrájela zelču a obalila ji v tenké vrstvě oleje, osolila a opepřila, více není nutné. Je dobré péct zelču tak, aby každý kousek měl kolem sebe trochu prostoru a tak se hezky opekl. Pokud ale zrovna nemáš tak velký plech, stejně jako já, hoď to klidně taky do menšího pekáčku. Výsledek bude i tak výtečný. Jen bacha na velká rajčata, mají v sobě hodně vody a zelča by se tak mohla začít spíš dusit, než péct. Je tedy lepší přidat cherry rajčata a nebo je přidat až ke konci pečení. Zelču peču na 200 stupňů a aspoň 20-30 minut podle toho, na jak velké kusy je nakrájená. Občas promíchej.

Na kaši: brokolku jsem cca 5 minutek povařila v osolené vodě, brambory jsem klasicky uvařila. Oboje jsem smíchala, přidala trošku ohřáté smetany a plátek másla a rozšťouchala a rozšlehala do pyré. Dochuť solí a pepřem.

Lososa jsem si naložila den předem – sůl pepř a trochu česneku.
Steak jsem osmahla na pánvi cca 3 minutky z každé strany – to, že je losos propečený, poznáš podle toho, že začne pouštět bílkovinu (takové to bílé na mase) to je okamžik, kdy je nutné okamžitě vypnout plotnu. Úplně nejlepší je však vychytat okamžik ještě před tím. U lososa je lepší varianta, když je mírně nedopečený, než přepečený. A pokud to chceš trochu dietněji, šoupni ho do trouby (ne horkovzduch) na 200 na 13-15 minut, záleží na velikosti masa.

Doba vaření: 50 minut                            Porcí:

TIP: místo brokolice vyzkoušej různou zeleninu, například hrášek

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x