0 0 votes
Article Rating

Kuře s holandskou omáčkou

Šťavnatý kuřecí steak se salátkem, holandskou omáčkou, doplněný bagetkou. Ideální letní jídlo. Anebo můžeš jako já místo salátku udělat trochu rýže a máš „chlapskou“, výživnější verzi :). A to vše za pár minutek.

Co na to budeš potřebovat:

  • 500 g kuřecích prsíček na dvě porce
  • salát
  • citron
  • balsamiko
  • 50ml bílého suchého vína
  • 3 žloutky
  • 100g másla
  • bagetka či jiná příloha

Postup:

Nejvíc času asi zabere omáčka. Tohle jídlo je trochu koordinačně náročnější, protože je potřeba udržet v teple přílohu a maso mezitím co děláš omáčku. Ta by se měla podávat ihned… Ale když jinak nedáš, tak i ona chvíli počká.

Já každopádně začala přílohou… Na jeden talíř jsem si nachystala salátek, který jsem ochutila citronem, solí, pepřem, balsamikem a uvařila rýži, kterou jsem následně přikryla alobalem, aby nevychladla. No a byl čas na pánvi osmahnout masíčko. To jsem jen osolila opepřila a zprudka osmahla cca 3 minutky z každé strany. Poté zabalila do alobalu a také ho nechala chvíli odpočívat.

A jdeme na omáčku… Připrav si nějaký hrnec, do kterého se dá cca dva cm vody a přivede k varu. Jakmile je voda u varu, tak je potřeba trochu plamen stáhnout, aby jen mírně pobublávala. A ve vodní lázni (do velké mísy, která zapadne do hrnce, ale nebude se dotýkat nalité tekutiny) rozklepneme žloutky, přidáme víno, sůl a pepř a začneme hodně rychle míchat. Jakmile se vajíčka zahřejí, začnou mírně pěnit (bacha, nesmí se horkem začít vařit! radši začni pozvolna) a to je ta pravá chvíle začít přidávat kousíčky vychlazeného másla. Je lepší začít pomaličku po troškách a postupně kousky másla přidávat a neustále je metličkou rozmíchávat do omáčky – máslo vajíčka chladí, aby se nesrazily. Ke konci už můžeš přidávat másla trochu více až vznikne krásná krémovitá omáčka a to je ta pravá chvíle podávat!

Omáčka se nedá ohřívat, je tedy nutné jí spotřebovat hned. Pokud bys jí ale chtěl/a dělat před tím, než budeš dělat maso, nech jí stát na hrnci s horkou vodou (ne vařící), ta ji bude udržovat v teple a tak půl hodinky v tomhle stavu určo počká.

 

Doba vaření: cca 30-40 minut                 Porce: 2

  • Tip: holandskou omáčku vyzkoušej k masu, rybě nebo do salátů
  • Co se může pokazit: vajíčka se můžou srazit, pokud se hodně zahřejí. Je potřeba zahřívat pomalu a máslo mít opravdu vychlazené
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x