0 0 votes
Article Rating

Kuře na paprice

Jedno z mých nejoblíbenějších dětských jídel a nejoblíbenější omáčka. Kuře si však před vařením bedlivě vypitvám. Používám kuřecí prsa, ale určitě lze zaměnit i za jiné části kuřete. Omáčku zahušťuju zeleninou, čočkou, případně trochou mouky nebo škrobu. Můžeš si jí tak dát bez jakýchkoliv výčitek a bolení břicha 🙂

Co na to budeš potřebovat:

  • cca 1 kilo kuřete
  • 1 červená paprika
  • 2 cibule
  • 250g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
  • 2 litry vody (kuřecího vývaru)
  • 200g červené čočky
  • citrón
  • smetana (33%), případně na vaření od kunína 15%, je krásně hustá (oranžový obal).
  • zakysanka (není nutná, pokud máš raději sladší omáčku)
  • 1-2 lžíce hladké mouky
  • koření (3 lžíce sladké mleté papriky, 3 bobkové listy, nové koření)

Postup:

Po očištění a osušení kuřete (krájím ho na větší kusy) ho velmi zprudka opeču na pánvi. Po vyjmutí z pánve ho zabalím do alobalu a dám odpočívat.

Základ na omajdu je vždy stejný. Dozlatova orestovaná cibulka. Až cibulka zezlátne, přidám koření a cca půl minutky za stálého míchání zarestuju. Přidám čerstvou papriku a pokud použiješ i čerstvou kořenovou zelču, je na ní čas teď. Zapráším moukou, zaleju vodou, osolím, opepřím a vařím cca 10 minutek. Po deseti minutách vaření přidám čočku (případně mraženou zelču) a vařím dalších cca 10 minut.

Na řadu přichází mixér a proměna všech ingrediencí v hladkou omáčku. Když mám rozmixováno, přidám kuře, které krátce povařím a obě smetany.

Pokud je potřeba, zahustím škrobem. Nakonec stáhnu z plamene a dochutím citrónovou šťávou.

Doba vaření: 1 hodinu                           Porcí: hodně

Co se může pokazit: může se srazit zakysanka. Pokud se to stane, dá se po vyndání kuřete omáčka ještě jednou promixovat. Před vařením zakysanku vyndej z lednice. Opět se minimalizuje riziko sražení. Nebo zakysanku nedávej vůbec a použij jen sladkou smetanu.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x