0
0
votes
Article Rating
Jogurtový dort s ovocem
Super lehký dort do letních veder bez mouky!
Co na to budeš potřebovat:
- 400g mascarpone (2 balení)
- 300g bílého tučného jogurtu (doporučuju velké balení jogurtu z Lidlu)
- 4 vajíčka
- 2 lžíce hořkého kakaa
- vanilkový (třtinový cukr)
- citrónová šťáva/citrónová kůra
- 2-3 mrkve
- velká hrst ořechů (kokos, vlašáky)
- 100g mandlové mouky (nemusí být)
- kypřící prášek
- ovoce
Postup:
- Na korpus jsem nejprve vyšlehala 4 bílky se špetkou soli. V druhé misce pak 4 žloutky s třtinovým cukrem.
- Do žloutků jsem přidala velkou hrst nastrouhané mrkve a velkou hrst rozemletých oříšků (já použila vlašáky a hlavně kokos), mandlovou mouku a kypřící prášek. Obě hmoty je potřeba opatrně smíchat dohromady.
- Těsto jsem přendala do dortové formy a pekla na 180 cca 20 minut.
- Mezitím, co se mi pekl korpus jsem si rozvařila trochu jahod a po upečení a vychladnutí korpusu jima korpus potřela (není nezbytný krok).
- Na krém jsem vyšlehala mascarpone a tučný bílý jogurt s vanilkovým cukrem a citrónovou šťávou (kůrou).
- Jako ztužovač jsem použila rostlinou verzi želatiny, Agar! Seženeš ho ve zdravé výživě a je úplně super. Připravuje se podobně jako želatina. Rozehřeješ ho v troše vody, necháš projít varem a stáhneš z plotýnky.
- Do směsi agaru je potřeba ihned přidat trochu jogurtu a pořádně rozmíchat. Následně ho přidám do krému z mascarpone a jogurtu a rozšlehám. Je potřeba postupovat rychle, abys v dortu neměl/a kousky „želatiny“.
- Krém naleji na korpus a nechám ztuhnout v lednici
- Dozdobím ovocem
Množství agaru přizpůsob požadované struktuře krému. Pokud chceš apravdu ztuhlý krém, který bude mít vlastnosti želatiny, rozmíchej množství dle návodu. Já udělala agar v menší koncentraci tak, aby měl spíše hustou a krémovou strukturu.
Použila jsem kulatou dortovou formu o průměru 21 cm.
TIP: Do trouby můžeš dát i nádobu s vodou. Ta se bude odpařovat a měla by zabránit popraskání dortu.
Doba vaření: 1 hodina
Porcí: 8
0
0
votes
Article Rating