0 0 votes
Article Rating

houbovy jahlovy kubaJáhlový houbový kuba

 

V práci jdeme čas od času vypomáhat do nějakého spolku v rámci charitativních dní. Tentokrát jsme zavítali do Toulcova dvora v pražské Hostivaři. Je to velice příjemný areál plný domácích zvířat a rozmanité zeleně. A součástí tohoto statku je i zdravá bio jídelna. Právě tady jsem si dala jáhlovýho kubu a musím říct, že je to velice příjemná alternativa houbového kuby z klasických krup. Už je to sice nějakej ten pátek, co jsme tam byli, ale já na něj mám prostě od tý doby chuť, takže konečně přišel jeho čas. Já se ho rozhodla ještě více vytunit a místo hříbků (které stejně nemám) použít žampiony, hlívu ústřičnou a parmazán. Tak vznikl můj recept na alternativního houbového kubu.

Mimo jiné jáhly obsahují spoustu cenných minerálních látek a vitamínů jako např. draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek, vlákninu, vitamíny skupiny B. Pomáhají při trávení a detoxikaci těla. Prostě o důvod víc, proč je zařadit do zdravého jídelníčku.

Co na to budeš potřebovat:

  • 300g žampionů
  • 200g hlívy
  • 400g jahel
  • 2 cibule
  • 5-6 stroužků česneku
  • petržel
  • máslo
  • petrželka
  • majoránka
  • hrníček vývaru (houbový nebo zeleninový)
  • parmazán
  • jarní cibulka

Postup:

Žampiony i hlívu jsem si nakrájela na menší kousky kousky.

Cibuli a dva stroužky česneku jsem si nakrájela najemno. Zbylé 3 stroužky jsem si pomocí vařečky utřela se solí a dala stranou. Krásně se tak uvolní šťáva z česneku.

Pak jsem začala restovat nasekanou cíbu s česnekem na vrstvě oleje a másla. Když cibule začala chytat barvu a až se mírně připalovat, přidala jsem k ní nakrájené houby a restovala. Houby jsem restovala cca 5 minutek. Pokud by se začali připalovat, stačí podlít trochou tekutiny. Po 5ti minutách jsem přilila trochu vývaru (cca hrníček) a houby ještě tak 10 minutek podusila spolu se solí a kmínem.

Jáhly jsem propláchla horkou vodou a vařila je cca 15 minut v osolené vodě, do které jsem přidala ještě kmín a bobkový list. Po uvaření jsem do hotových jahel přidala plátek másla, připravený nadrcený česnek se solí a promíchala.

Pak už jen stačí obě směsi smíchat dohromady, přidat trochu majoránky, petrželku, parmazán, opepřit a je hotovo.

Já si ještě stranou orestovala velké kusy žampionů a kusy jarní cibulky dozlatova, nejen kvůli parádě na talíři, ale i kvůli jejich úžasné chuti. A protože jsem neodolala, nemohl chybět kus parmazánu.

Doba vaření: 30 minut                               Porcí: 6                           

Tip: pro masožravce skvělá příloha k masu nebo rybě

houbový jáhlový kuba
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x