Hummus
Tohle jídlo prostě nebudu nazývat Hummusem. Kdo by taky chtěl jíst humus, že?:). Tohle je prostě klasická zdravá cizrnová pomazánka. Je strašně rychlá a vždy si pochutnáš. Receptů a obměn existuje mnoho, já jí dělám takto.
Určitě ji můžeš ozvláštnit třeba kurkumou, opečenou cibulkou nebo třeba sušenými rajčaty.
Pomazánka se hodí na pečivo, nebo i jako dip k zelenině nebo do salátu.
Co na to budeš potřebovat:
- 250g cizrny
- šťáva z jednoho citrónu
- 3 lžíce tahini pasty
- 4 lžíce olivového oleje, případně více, bude-li směs moc hustá
- lžička mleté uzené papriky
- lžička chilli
- lžička mletého kmínu
- 2 stroužky česneku (případně lžička sušeného, bude jemnější)
- trochu vody
- koriandr (petrželka)
Postup:
- Vlastně jsem jen všechny suroviny dala do mixéru a umixovala v hladkou pomazánku. Já ji mám raději, když není úplně najemno, ale samozřejmě záleží na tvé preferenci.
- Pokud by byla pomazánka moc hustá, přidej ještě trochu vody (nálevu z cizrny) nebo olivového oleje.
Tahini pastu seženeš např. v obchodech se zdravou výživou. Vzhledem k tomu, že je to ale pouze rozmixovaný sezam, můžeš si udělat tahini pastu domácí. Potřebuješ k tomu pouze sezam, trochu vody a vhodný mixér (např. na smoothie). Bohužel v klasickém sekáčku ve kterém jsem mixovala pomazánku udělat nejde.
Tip: Určitě jí můžeš ozvláštnit třeba kurkumou, opečenou cibulkou nebo třeba sušenými rajčaty.
Doba vaření: 15 minut
Porcí: x


