0 0 votes
Article Rating

Dýňové rizoto s cuketovými hranolky

Všichni to známe… Přijde podzim a s ním kromě Halloweena i sezóna dýní. Jsou všude, Hokkaido, klasický, máslový, špagetový, okrasný… Prostě celá oranžová záplava :). No a s tou záplavou přichází i dilema, co s ní.

Dýňové rizoto je asi první recept, který mě napadne. Až na to, že u něj musíš 20 minut stát a míchat je vlastně hrozně jednoduchej a hlavně chutnej :)))

Co na to budeš potřebovat:

  • 350 g rýže (arborio) – hlavně to nedělej z normální parboleidky
  • cca 1,5 litru vývaru
  • dvojka vína
  • střední dýně Hokkaido
  • 1 velká cibule
  • palička česneku
  • 50g parmoše
  • plátek másla
  • špetka šafránu (nemusí být)
  • 1 cuketu
  • chilli

 Postup:

Napřed jsem si udělala cuketový hranolky – cuketu je potřeba nakrájet na hranolky, osolit a nechat pár minut, aby pustila vodu… Tu pak jednoduše osušíš ubrouskem a pokračuješ v kořenění – sůl, pepř, česnek (sušený). A šup si nimi na rozpálenou pánev a restovat dozlatova, aby byly hezky křupavý na povrchu a měkký uvnitř. Hranolky vyndáme a můžeme přejít dál. Případně můžeš péct cuketu přímo i s dýní v troubě.

Na rizoto – napřed jsem si připravila vývar a všechno nakrájela. Cíbu na kostičky, česnek a dýni na měsíčky.

Dýni osolím, opepřím, přidám trochu rozmarýnu a obalím v malé vrstvičce olivového oleje. Peču spolu s malou hlavičkou česneku v troubě na 190 stupňů cca na 20-30 minut. Česnek možná bude potřebovat trochu dýl, tak ho po vyndání dýně z trouby klidně nech ještě chvilku péct, aby byl hezký měkký. Upečenou dýni pak rozmixuju spolu s pečeným česnekem (stačí cca 4 stroužky) do pyré a vmíchám ho do hotového rizota.

Na troše oliváče orestuji cibuli a česnek dosklovata, přihodím nepropláchnutou rýži a nechám cca minutku rýži „osmažit“ a obalit v oleji. Pak zaleju skleničkou bílého suchého vína (pokud se ti mezitím podařilo něco upít, hezky to dolej). A nechám další cca minutku při stálim míchání trochu odpařit. Přidám šafrán a chilli a pomalu přilévám vývar po naběračkách – jakmile se tekutina odpaří a rýže začne trochu prskat, je čas na další naběračku. Už teď je potřeba dobře osolit. Jakmile už je rýže pěkně měkká a krémová (trvá to cca 20 minut), přidám pyré z dýně, stáhnu z ohně a zasypu parmošem a plátkem vychlazeného másla a míchám do rozpuštění. Je lepší mít rizoto před tímto krokem trochu tekutější – parmazán s máslem ho poměrně dost zahustí.

No a máme hotovo… Rizoto pokladu cuketovými hranolky. Já ještě doplnila uzenou rybou.

Doba vaření: cca 40 minut i s přípravou                                                                           Porcí: cca 5

 

  • Co se může pokazit: že rizoto bude moc husté. Neboj se a přilej raději více vývaru. Rizoto zhoustne i tím, čím více je uleželé.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x