Dýňové rizoto s cuketovými hranolky
Všichni to známe… Přijde podzim a s ním kromě Halloweena i sezóna dýní. Jsou všude, Hokkaido, klasický, máslový, špagetový, okrasný… Prostě celá oranžová záplava :). No a s tou záplavou přichází i dilema, co s ní.
Dýňové rizoto je asi první recept, který mě napadne. Až na to, že u něj musíš 20 minut stát a míchat je vlastně hrozně jednoduchej a hlavně chutnej :)))
Co na to budeš potřebovat:
- 350 g rýže (arborio) – hlavně to nedělej z normální parboleidky
- cca 1,5 litru vývaru
- dvojka vína
- střední dýně Hokkaido
- 1 velká cibule
- palička česneku
- 50g parmoše
- plátek másla
- špetka šafránu (nemusí být)
- 1 cuketu
- chilli
Postup:
Napřed jsem si udělala cuketový hranolky – cuketu je potřeba nakrájet na hranolky, osolit a nechat pár minut, aby pustila vodu… Tu pak jednoduše osušíš ubrouskem a pokračuješ v kořenění – sůl, pepř, česnek (sušený). A šup si nimi na rozpálenou pánev a restovat dozlatova, aby byly hezky křupavý na povrchu a měkký uvnitř. Hranolky vyndáme a můžeme přejít dál. Případně můžeš péct cuketu přímo i s dýní v troubě.
Na rizoto – napřed jsem si připravila vývar a všechno nakrájela. Cíbu na kostičky, česnek a dýni na měsíčky.
Dýni osolím, opepřím, přidám trochu rozmarýnu a obalím v malé vrstvičce olivového oleje. Peču spolu s malou hlavičkou česneku v troubě na 190 stupňů cca na 20-30 minut. Česnek možná bude potřebovat trochu dýl, tak ho po vyndání dýně z trouby klidně nech ještě chvilku péct, aby byl hezký měkký. Upečenou dýni pak rozmixuju spolu s pečeným česnekem (stačí cca 4 stroužky) do pyré a vmíchám ho do hotového rizota.
Na troše oliváče orestuji cibuli a česnek dosklovata, přihodím nepropláchnutou rýži a nechám cca minutku rýži „osmažit“ a obalit v oleji. Pak zaleju skleničkou bílého suchého vína (pokud se ti mezitím podařilo něco upít, hezky to dolej). A nechám další cca minutku při stálim míchání trochu odpařit. Přidám šafrán a chilli a pomalu přilévám vývar po naběračkách – jakmile se tekutina odpaří a rýže začne trochu prskat, je čas na další naběračku. Už teď je potřeba dobře osolit. Jakmile už je rýže pěkně měkká a krémová (trvá to cca 20 minut), přidám pyré z dýně, stáhnu z ohně a zasypu parmošem a plátkem vychlazeného másla a míchám do rozpuštění. Je lepší mít rizoto před tímto krokem trochu tekutější – parmazán s máslem ho poměrně dost zahustí.
No a máme hotovo… Rizoto pokladu cuketovými hranolky. Já ještě doplnila uzenou rybou.
Doba vaření: cca 40 minut i s přípravou Porcí: cca 5
- Co se může pokazit: že rizoto bude moc husté. Neboj se a přilej raději více vývaru. Rizoto zhoustne i tím, čím více je uleželé.