Dýňové noky
Tyhle dýňové noky jsou asi jeden z mých nejlepších receptů. Bohužel však trošku pracnějších, ale za vynaložené úsilí připadne o to větší odměna. A protože jsem ještě nezkoušela nic z máslové dýně, jsou tyhle noky právě z ní. Máslová dýně je trochu výraznější, než Hokkaido. Má takovou příjemnou oříškovou chuť a proto stačí jen málo surovin pro podtrhnutí její chuti.
Co na to budeš potřebovat:
- půlka máslové dýně
- 3 větší brambory
- cca 300g polohrubé mouky (případně více dle konzistence těsta)
- 2 stroužky česneku
- 1 velká cibule
- špenát
- hrst parmoše
- 1 vejce
- plátek másla
- cca 400g kuřete
- bylinky
Postup:
Dýni jsem upekla i s bramborama cca na 200 stupňů. Dýni asi tak 50 minut, brambory 40 minut (dle velikosti). Následně jsem je nechala vychladnout. Brambory jsem oloupala a rozmačkala a dala do velké mísy k dýni, kterou jsem si vydlabala. Do mísy jsem přidala ještě máslo, vajíčko, oregáno, špetku muškátového oříšku, a hrst parmoše. Pak jsem přisypávala mouku a hnětla těsto. Z hotového těsta jsem začala tvořit malé noky a následně je hodila do vroucí vody, dokud nevyplavaly. Těsto může být trochu mazlavé a hůře zpracovatelné. Pokud ho necháš odležet v lednici, budou se noky tvořit lépe.
Mezitím jsem si orestovala kousky kuřete a dala stranou. Přihodila jsem cíbu a česnek a orestovala dohněda. Na závěr jsem do pánve přihodila noky a ještě je s cibulkou a česnekem cca 5 minut restovala, aby měly kůrčičku.
Pak jen stačí přidat maso a špenát, ještě cca 2 minutky prohřát a můžeš s hoblinkami parmazánu podávat.