Penne s dýňovou omáčkou
Co se týče dýně, dá se z ní udělat snad cokoliv od koláčů po polívku. Právě dýňovou polívku zná snad každý a většina lidí jí považuje za velmi chutnou pochutinu. Co ale takhle vyzkoušet dýňovou omáčku?:) Je krásně hustá, takže parádně obalí těstoviny a nastrouhaný parmazán jí dodá správný šmrnc.
Co na to budeš potřebovat:
- dýně hokkaido
- vývar (kuřecí, zeleninový)
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 150ml bílého suchého vína
- 150 smetany 33% (nebo 150g mascarpone)
- parmazán
- špetka muškátového oříšku
- plátek másla
- špetka chilli
- (bazalkové pesto)
Postup:
Základ si vytvoříme, jak jinak, než z cibule a česneku. Oboje orestuju na másle pěkně dozlatova a jakmile mi základ chytí barvičku, přidám na kousky nakrájenou dýni a také ji zlehka orestuju. Dýni neloupu, jen dobře omeju a nakrájím. Po krátkém zarestování přilévám bílé víno, tedy alespoň ten zbytek, co mi zbyl po ochutnávání. Přivedu k varu a přilévám připravený vývar tak, aby byla dýně jen těsně ponořená. V tento moment už je potřeba solit. Dýni vařím dle velikosti kousků cca 10-20 minut až je měkká. Pak vezmu mixér a umixuju v hladkou omáčku.
Na závěr omáčku zjemním trochou smetany a dochutím chilli, muškátovým oříškem a parmazánem. Nechám projím varem a je hotovo. Nemělo by být potřeba omáčku zahušťovat – o to se postará dýně.
Pokud použiju mascarpone místo smetany, jen ho na závěr nechám v omáčce rozpustit, už ho nevařím.
Doba vaření: 30 minut Porcí: cca 6
Tip: omáčku posyp na drobno nakrájenými kostičkami dýně, které orestuj na kapce oleje dozlatova. Stejně tak můžeš omáčku ještě doladit bazalkovým pestem.