Domácí Nutella
Klasickou kupovanou Nutellu nemusím. Vždy když jí ochutnám, tak se mi zkřiví palce u nohou a začne mě pálit v krku, jak je brutálně sladká.
Proto když už, dělám domácí, která je sladká tak akorát. A jako dárek také potěší. Navíc si můžeš udělat rovnou dva druhy. Můj favorit je buráková, ale lískáčová také určo stojí za ochutnání.
Co na to budeš potřebovat:
Buráková
- 100g buráků
- 150ml neslazeného kondenzovaného mléka
- 1 lžíce holandského kakaa
- tabulka mléčné čokolády
Lískáčová
- 100g lískových ořechů
- 150ml neslazeného kondenzovaného mléka
- 1 lžíce holandského kakaa
- tabulka hořké čokolády
- (trochu instantního kafe)
Postup:
- V obou případech oříšky opražím v troubě na 200 stupňů cca na 5-10 minut. Tady fakt doporučuji hlídat, aby se oříšky nespálily.
- Po vyndání z trouby je nechám vychladnout a přendám do mixéru, kde je umixuji co nejjemněji, až do takové pasty. Vždy lžičkou seškrábnu hmotu ze stran mixéru a mixuji dál, tento proces trochu trvá.
- Mezitím si připravím čokoládu, kterou rozpustím ve vodní lázni (nebo opatrně v rendlíku) a smíchám s kondenzovaným mlékem a kakaem. Nechám mírně probublat a následně nechám trochu zchladnout.
- Rozpuštěnou čokoládu pak už jen stačí smíchat s oříškovou pastou a přelít do skleničky.
Rozhodně uchovávej v lednici. V lednici hmota trochu ztuhne, proto není na škodu jí udělat trochu řidší. Pokud se bude zdát hustá, přilej ještě trochu kondenzovaného mléka.