4 2 votes
Article Rating

čínské závitky Čínské závitky

 

Kdo by neměl rád čínské závitky. Jednoduše si je můžeš připravit i doma. Na pánvi jen orestuješ suroviny, kterými chceš závitky plnit. Nudle jsou za minutku hotové a motání závitků také není nic těžkého. Rýžový papír se dá dnes již koupit v každém obchodě.

Co na to budeš potřebovat:

  • rýžové papíry (určitě jsem je viděla v Albertu, Tescu a Lidlu, když je asijský týden)
  • 3 mrkve
  • čínské zelí
  • malé kulaté rýžové nudle (Tesco)
  • svazek jarní cibulky
  • kus okurky
  • kus lososa
  • krabí tyčinky
  • cca 4 lžíce sójovky
  • arašídový olej na smažení
  • sójovka (teryiaki omáčka, arašídová omáčka) nebo jiná na namáčení

Postup:

  1. Vše jsem si nakrájela na drobné nudličky.
  2. Na arašídovém oleji jsem zprudka orestovala mrkev a jarní cibulku. V průběhu restování jsem také osolila.
  3. Když byla zelenina dozlatova orestovaná, přihodila jsem na lehké zarestování také čínské zelí a rýžové nudle, které jsem si mezitím uvařila dle návodu. Jenom pozor, rychle se lepí.
  4. Celou směs jsem v pánvi zalila sojovou omáčkou, aby byla rovnoměrně obalená, dosolila jsem a přidala trochu chilli.
  5. Dále jsem si do náplně krátce orestovala také lososa. Pokud máš čerstvého, můžeš ho do závitku přidat i syrového.
  6. Směs jsem mohla začít plnit. Nejprve jsem si připravila rýžový papír. Ten se jen krátce namočí ve vodě (doporučuju namáčet ve velké míse). Namočený rýžový papír jsem přendala na navlhčené prkénko cca na minutku-dvě, dokud papír vodu nenasáknul a úplně nezměknul.
  7. Na připravený papír jsem pak kladla směs rýžových nudlí se zeleninou z pánve, nakrájenou čerstvou okurku, která dodala svěžest a lososa s krabími tyčinkami. Směs jsem následně zabalila.

S papírem se pracuje celkem dobře. Pokud by se hodně lepil, stačí ho trochu namočit vodou.

Hotové závitky je možné namáčet do oblíbené omáčky. Sójové, teryiaki, sladkokyselé, arašídové…

  • TIP: do závitků můžeš přidat téměř cokoliv… Od mletého masa, avokáda, krevet, po čistě zeleninové…
  • Co se může pokazit: ze začátku jsem papíru moc nevěřila, že se neprotrhne, a tak jsem navrstvila dva na sebe. Ne, že by to tak nešlo, ale závitky jsou pak tužší a není to ono. Bal tak opravdu jen do jednoho. Po 1-2 zkušebních už to půjde samo.

Doba vaření: 30 minut

     Porcí: x

čínské závitky
4 2 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest

2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
View all comments
Annie
Annie
23 dubna, 2020 8:58 am

to není závitek, ale pořádnej závit 🙂
zkusím, už na ně mám delší dobu chuť, jen je možná zkusím ještě osmažit…?
Moc pěkné recepty, postupy, díky !!!!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x