Bulgur s pečenou zeleninou, pestem a fetou
Toto je ukázkově zdravé, rychlé, dietní jídlo. Vzniklo, když sem nevěděla co vařit a tak jsem sáhla po aktuálních zásobách. Již mírně naměklý lilek, otevřený pytlík rukoly s procházejícím feta sýrem volaly po zdělání. K této úpravě můžeš použít na dochucení jakékoliv pesto – bazalkové, špenátové, s medvědím česnekem, rajčatové… a nebo jako já, rukolovo-bazalkové :).
Co na to budeš potřebovat:
- 1 lilek
- 1 cuketa
- 400g bulguru
- hrst rajřat
- rukola
- hrst parmazánu
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- citrónová šťáva
- olivový olej
- balkánský sýr
Postup:
Napřed jsem si lilek s cuketou nakrájela na malé kousky, řádně prosolila a nechala odpočinout. Mezitím jsem ještě nakrájela cibuli, česnek, rajčátka a samozřejmě udělala pesto. Velkou hrst rukoly, hrst bazalky, hrst parmazánu, půl stroužku česneku a cca dvě lžíce olivového oleje jsem dala do mixéru a rozmixovala na pesto To jsem ještě dochutila solí a citrónovou šťávou (trochu stáhne štiplavou chuť rukoly).
Lilek s cuketou mezitím pěkně pustili vodu a tak jsem je řádně osušila papírovou utěrkou – pokud by voda na zelenině zůstala, zelča by se tak hezky neopekla. Zelču jsem zakápla oliváčem a šup s ní do trouby cca na 30 minut na 180 stupňů. Je možné zapnout i gril. Cca v půlce pečení jsem přihodila rajčátka.
Teď jenom uvařit bulgur ve vývaru. Uvařený bulgur jsem přihodila na pánev s restovaným a nakájeným stroužkem česneku a smíchala s pečenou zeleninou, pestem a feta sýrem.
Doba vaření: 1 hodina Porcí: 5-6
TIP: místo fety můžeš použít balkánský sýr, nebo mozzarelu




