0 0 votes
Article Rating

Ajvar

Znám poměrně dost lidí, kteří se nemůžou nabažit téhle zeleninové pochoutky. Skvěle se hodí třeba jako doplněk ke grilovanému masu, sýru, nebo zelenině. Uvařit ajvar je však trochu zdlouhavé. O to větší však může být radost, když ho daruješ místo kupovaného.

Uvedené množství vyjde cca na 400ml.

Co na to budeš potřebovat:

  • 6 červených paprik (případně mix s žlutými)
  • 2 lilky
  • 5 stroužků česneku
  • chilli
  • lžíce bylinného octu
  • (cukr)
  • (můžeš přidat i rajčata nebo cibuli)

Postup:

Jak jsem říkala, proces je trochu zdlouhavý, ale většinu práce odvede plotýnka a samostatné vaření v hrnci.

  1. Začnu pečenými paprikami a lilky. Ty šoupnu do trouby na 200 stupňů. Lilky cca na 20 minut, papriky cca na 30 minut, dokud nezčernají. Opravdu musí být černé, jinak nepůjdou oloupat. V průběhu pečení je jednou otočím.
  2. Po vyndání z trouby papriky hned zapařím. To znamená, že je dám do misky a přikreji fólií. Takto je nechám odpočívat cca 15-20 minut.
  3. Z lilků vydlabu dužinu, papriky oloupu a zbavím zrníček a směs vložím do rendlíku. Pokud se ti zdá, že je zelča na příliš velké kusy, můžeš ji ještě trochu promixovat, ale zelenina se zvládne rozvařit i bez toho. K zelenině přidám nastrouhaný/nasekaný česnek, chilli, sůl a vařím na mírném plameni do pasty alespoň 2 hodiny. Ze začátku není potřeba směs míchat. Ke konci, když už směs začne houstnout, je potřeba ji hlídat a občas promíchat, aby se nepřipálila.
  4. Na konec dochutím octem, cukrem, solí dle chuti.

Pokud chceš, aby ajvar vydržel co nejdéle, můžeš ho i zavařit. Vždy ho však dej do sterilované sklenice, ať bakterie nemají šanci.

TIP: Pokud budeš přidávat i rajčata a cibuli, přidej je spolu s česnekem a dalším kořením a nech dále rozvařit.

Doba vaření: 1 hodina 30 minut

Porcí: x

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x