Ajvar
Znám poměrně dost lidí, kteří se nemůžou nabažit téhle zeleninové pochoutky. Skvěle se hodí třeba jako doplněk ke grilovanému masu, sýru, nebo zelenině. Uvařit ajvar je však trochu zdlouhavé. O to větší však může být radost, když ho daruješ místo kupovaného.
Uvedené množství vyjde cca na 400ml.
Co na to budeš potřebovat:
- 6 červených paprik (případně mix s žlutými)
- 2 lilky
- 5 stroužků česneku
- chilli
- lžíce bylinného octu
- (cukr)
- (můžeš přidat i rajčata nebo cibuli)
Postup:
Jak jsem říkala, proces je trochu zdlouhavý, ale většinu práce odvede plotýnka a samostatné vaření v hrnci.
- Začnu pečenými paprikami a lilky. Ty šoupnu do trouby na 200 stupňů. Lilky cca na 20 minut, papriky cca na 30 minut, dokud nezčernají. Opravdu musí být černé, jinak nepůjdou oloupat. V průběhu pečení je jednou otočím.
- Po vyndání z trouby papriky hned zapařím. To znamená, že je dám do misky a přikreji fólií. Takto je nechám odpočívat cca 15-20 minut.
- Z lilků vydlabu dužinu, papriky oloupu a zbavím zrníček a směs vložím do rendlíku. Pokud se ti zdá, že je zelča na příliš velké kusy, můžeš ji ještě trochu promixovat, ale zelenina se zvládne rozvařit i bez toho. K zelenině přidám nastrouhaný/nasekaný česnek, chilli, sůl a vařím na mírném plameni do pasty alespoň 2 hodiny. Ze začátku není potřeba směs míchat. Ke konci, když už směs začne houstnout, je potřeba ji hlídat a občas promíchat, aby se nepřipálila.
- Na konec dochutím octem, cukrem, solí dle chuti.
Pokud chceš, aby ajvar vydržel co nejdéle, můžeš ho i zavařit. Vždy ho však dej do sterilované sklenice, ať bakterie nemají šanci.
TIP: Pokud budeš přidávat i rajčata a cibuli, přidej je spolu s česnekem a dalším kořením a nech dále rozvařit.