0
0
votes
Article Rating
Domácí kečup
Tak u vaření domácího kečupu doporučuji sehnat si co nejvíce zavařovacích sklenic a udělat mega množství do zásoby. Domácí kečup je samozřejmě daleko chutnější, než kupovaný, jelikož si ho můžeš dochutit podle svého a hlavně je zcela bez konzervantů a dalších zbytečných látek. Navíc po zavaření vydrží ve spíži opravdu dlouho.
Co na to budeš potřebovat:
- čtvrt kila cibule
- 2,5 kilo rajčat
- 50ml bylinného octu (případně kombinace klasického octu s bylinným)
- 2-3 lžíce třtinového cukru
- 1 malé jablko
- 1 stroužek česneku
- kuličky nového koření
- kuličky černého pepře
- bobkový list
- 1 lžička mleté papriky
- chilli paprička
- sůl
- 150ml vody
Postup:
- Do kastrůlku jsem dala nakrájená rajčata, jablko, cibuli a česnek. K tomuto základu jsem přidala trochu vody, uctu a všechno koření.
- Na mírném ohni jsem směs vařila do změknutí a zhoustnutí asi hoďku. V průběhu vaření jsem párkrát promíchala.
- Z uvařené směsi jsem vyndala velké koření (bobkový list, nové koření, chilli papričku) a směs jsem pečlivě rozmixovala tyčovým mixérem co nejjemněji. Pokud by ti v kastrolu zbylo více vody, nech ji ještě trochu vyvařit. Zároveň v této fázi i dochucuji. Dochucování je hodně důležité, jelikož záleží na chuti a zralosti rajčat. Pokud máme hodně zralé rajčátka ze zahrádky, nebude potřeba přidávat tolik cukru a naopak. Uvedená množství koření jsou tak orientační.
- Když máme uvařeno a ochuceno, je potřeba směs přepasírovat. A aby měl kečup i správnou hustou konzistenci, dala jsem hotovou rajčatovou směs do sítka na pasírování, pod které jsem dala hrnec a z kečupu jsem ještě nechala vykapat přebytečnou vodu. Tu jsem následně slila a mohla začít s pasírováním přes sítko. Tohle dá sice trochu práce, ale určitě je to důležitá součást.
Přepasírovaný kečup je již vlastně hotový produkt, který můžeme přendat do zavařovacích sklenic a zavařit.
Postup při zavařování:
1. sklenice i víčka je potřeba sterilovat ve vroucí vodě
2. sklenice naplň maximálně 1cm pod okraj. Okraje sklenic pečlivě otři papírovou utěrkou a uzavři
3. naplněné sklenice vlož do zavařovacího (nebo alespoň klasického) hrnce, zalij je vodou do poloviny obsahu
4. vař na mírném ohni cca 15-20 minut
5. horké sklenice opatrně vyjmi, dotáhni víčka a odlož na utěrku dnem vzhůru až do úplného vychladnutí
Voda v hrnci by měla být podobné teploty jako naplněné sklenice.
Doba vaření: 1 hodina, 30 minut
Porcí: x
0
0
votes
Article Rating