0 0 vote
Article Rating

Panenka s houbovou omáčkou

Mám strašně ráda houbaření, kterému jsem teda přišla na chuť poměrně nedávno. Od tý doby mi přijde, že nic neroste. Většinou teda sbírám v okolí prahy/středočeskýho kraje a tak jsem šumavské žně ještě nezažila. O to větší to byl boj tuhle omáčku uvařit. Chtěla jsem jí prostě z vlastnoručně nasbíraných hub. Bohužel jsme se na houby vypravili až začátkem října, kdy už byla docela slušná zima, alespoň po ránu. No, radši bych tam zmrzla, než odejít z lesa bez alespoň trošky hub na omáčku, protože houby nebyly… Vůbec. Nakonec se podařilo aspoň trochu hub najít, převážně bedly. S hříbkama zas bude omáčka ještě o něčem jiném, ty se však tentokrát nepoštěstily. Občas je kouzlo navařit poklady z mála 🙂 Každopádně už se zas těším na další houbové žně, jelikož mám v zásobě ještě pár houbových receptů!

V tomhle receptu jsem sice maso neměla, dala jsem si jen verzi s těstovinama, ale mému masožravci jsem k tomu upekla vepřovou panenku.

Co na to budeš potřebovat:

  • houby
  • plátek másla
  • cca 100ml suchého bílého vína
  • cca 100ml vývaru
  • 1 cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • 250ml smetany 33%
  • petrželka
  • muškátový oříšek
  • tymián
  • panenka

Postup:

Začínám orestováním cibulky s česnekem na másle dozlatova. Na cibulku přidám houby a zvolna je orestuju cca 2 minutky. Pak je zaleju suchým bílím vínem, které nechám cca minutku vyvařit. A na řadu přichází vývar. Až se tekutina trochu zredukuje, cca na půlku, přidávám smetanu a provařím do zhoustnutí. Je opravdu potřeba dát tučnou smetanu, jinak ti místo omáčky vznikne jen obarvená voda. Omáčku provařím a dochucuju špetkou muškátovýho oříšku, tymiánem a petrželkou.

Panenku jsem se tentokrát rozhodla péct v celku. Napřed jsem si jí osolila, opepřila a na rozpálené pánvi ze všech stran orestovala. Stačí tak minutka z každé strany na zatáhnutí. Následně jsem jí přendala do alobalu a dala do trouby na 8-10 minut na 180 stupňů na horkovzduch. Záleží na velikosti masa. Pokud máš pořádnej flák, bude potřebovat ještě dýl. Po vyndání jsem jí nechala ještě pár minutek před krájením odpočívat.

TIP: omáčku můžeš dohladka rozmixovat

Doba vaření: 30 minut                            Porcí: 4

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x