0 0 vote
Article Rating

Steak s pepřovou omáčkou

Ano, občas si troufnu i na pořádnou flákotu masa. Tedy pouze na její vaření, nikoliv jezení. Myslím, že pro sebe jsem zrovna dělala tofu a pepřovku zvlášť a jelikož miluju pálivá jídla, tak jsem byla spokojená. A že ten nákladanej pepř opravdu palí jako čert pokud se to s ním přežene.

Co na to budeš potřebovat:

  • maso na steak
  • trochu zeleninového vývaru
  • panáka whiskey
  • cca 100ml smetany 33%
  • 1-2 lžíce zeleného nakládaného pepře
  • brambory

Postup:

Jako přílohu jsem zvolila pečené brambory. Ty jsem pokrájela na měsíčky a okořenila sladkou mletou paprikou, sušeným česnekem, petrželkou, solí a pepřem. Peču asi 50 minut na horkovzduch na 200 stupňů. Občas brambory v troubě trochu promíchám.

Maso si vyndám z lednice tak půl hoďky předtím, než ho hodím na pánev. Jakmile se mi začínají dopékat brambory, jdu na maso. Maso osolím, opepřím čerstvě mletým čtyřbarevným pepřem a položím ho na rozpálenou pánev s trochou oleje. Cca půl minutky ho přidržuju, aby se nezkroutilo a opékám ho z každé strany tak 2-3 minutky dle výšky steaku. Po obrácení přidám plátek másla a maso „oglazuju“ výpekem. Hotový steak zabalím do alobalu a nechám odpočívat, než udělám omajdu.

Do výpeku z masa (pokud zbyla větší vrstva oleje, tak sleju) přihodím nakládaný pepř a minutku restuju. Pár kuliček trochu podrtím, aby se aroma opravdu dobře uvolnilo. Pak, již mimo plotýnku, pokud nechceš flambovat, opatrně přileju panáka whiskey a nechám ho chviličku vyvařit. Teď přichází na řadu trocha vývaru. Vývar zredukuju a následuje poslední krok – smetana. Tu už stačí jenom přivést k varu, podle chuti omáčku dosolit, dopepřit a je hotovo.

Doba vaření: 1 hodina                            Porcí: …

TIP: omajda bude výborná ke grilování a ke všem druhům masa

Co se může pokazit: s pepřem opatrně. Raději dej míň a postupně přidávej.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x