0 0 vote
Article Rating

candatCandát s celerovým pyré

Další výtečný recept na rybu a trochu netradiční přílohu. Celerové pyré dělám půl na půl se šťouchanými bramborami. Získá tak větší výživovou hodnotu a celer nebude tak výrazný, ale bude kaši skvěle doplňovat a dodá jí svěžest.

Co na to budeš potřebovat:

  • ryba (já měla přes 500g)
  • 5 brambor
  • 1 celer
  • 1 větší petržel
  • půlka větší mrkve
  • 1 velkou cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • cca 150-200ml smetany
  • zeleninový vývar
  • máslo
  • pažitka

Postup:

Zelču jsem si nakrájela na malé kousky – pomohla jsem si lehce mixérem. Začala jsem vařením brambor v jednom hrnci a restováním cibule na troše oleje a másla v druhém. Cibulku stačí orestovat jen trošku dosklovata. Na cibulku přihodím nakrájený celer, petržel, mrkev a česnek a opět trochu zarestuju. Správné zarestování požnáš tak, že zelča jakoby zprůhlední. Trocha petržele, mrkev a česnek dodá celerovému pyré další chuť, nejsou však nutné. Jakmile mám zarestováno, podleju zeleninu zeleninovým vývarem, jen tak, aby byla těsně ponořená a vařím doměkka. Nezapomenu osolit. Časově by to mělo vyjít plus mínus s vařením brambor.

Jakmile je zelenina měkká, přileju smetanu a nechám projít varem. Následně mixuju úplně dohladka. Pro úplnou jemnost je možný ještě přepasírovat, mě však rustikální vzhled nevadí. Odstavím z plotny a nakonec pyré zjemním plátkem vychlazeného másla.

Uvařené brambory rozšťouchám, případně rozšlehám šlehačem a přidám k pyré. Znovu pořádně metličkou propojím a je hotovo. Jestli budeš chtít pyré husté, nebo naopak řidší je čistě na tobě.

Rybku hodím na rozpálenou pánev cca na 2-3 minutky dle výšky filetu a otočím. Jakmile opékám z druhé strany, přidám k rybě máslo a hned jak chytne oříškovou barvu, rybu oglazuju.

Doba vaření: 40 minut                               Porcí: 4                             

Tip: místo celeru se dá použít hrášek, brokolice, dýně…

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x